A mosogatás megmentheti a házasságot?

Azon friss házaspároknál, akiknek hasonló elvárásaik vannak a házimunka megosztásával kapcsolatban, nagyobb valószínűséggel tart tovább a házasság – derül ki egy friss kutatásból, amelyben 220 heteroszexuális párt vizsgáltak, s kimutatták, hogy a házimunka egyenlő arányú megosztásában hívő feleségek sokkal boldogabbak, ha a férjük osztja a nézeteiket.

A mosogatás megmentheti a házasságot?A hagyományos munkamegosztású pároknál azonban a beállítottságban való hasonlóságnak nincs akkora hatása a házassággal kapcsolatos elégedettségre – olvasható a Sex Roles című szakfolyóirat hasábjain. 

„Ezek az eredmények érdekesek, mivel a házassággal kapcsolatos elégedettséget általában csak az egyik felen keresztül szokás mérni. Most azonban megfigyelhettük, mi történik, ha a pár tagjai nem értenek egyet ebben a kérdésben” – fogalmazott Brian Ogolsky, ember-fejlődéstani és családtani professzor az egyetem sajtóközleményében.

„Ha egy nő úgy véli, hogy a házimunkát egyenlő arányban kell megosztani, mi történik, ha mégis tradicionális megközelítéshez alkalmazkodik? Nos, a legelégedettebb pároknál hasonló elvárásokat találtunk” – jegyezte meg Ogolsky.

„Ami a férjeket illeti, a házimunka megosztása nem függ össze ennyire közvetlenül az elégedettséggel. Vagy nem is érzékelik a nézeteltérést, vagy úgy gondolják hogy az a bizonyos második műszak a nők dolga” – tette hozzá a szakértő.

A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy a házasság első két évében megfigyelhető munkamegosztás a legfontosabb, mivel a tartós minták nagy eséllyel ebben az időszakban alakulnak ki. Ha az elején nincs egyetértés, hosszútávon boldogtalansághoz vezethet.

„A friss házasoknak alaposan végiggondolva kell egyeztetniük a házimunkával kapcsolatos elvárásaikat. Ez a kérdés még fontosabbá válik a gyermekek érkezésekor” – összegezte Ogolsky.