A függőség kezelése ájurvédával (1.)

Függőségben élő kötődhet többek között drogokhoz, alkoholhoz, nikotinhoz, koffeinhez, szerencsejátékhoz, vásárláshoz is. A legtöbb problémát a modern drogok okozzák. A függőségben éló személy kényszeresen ragaszkodik ahhoz, hogy megkapja azt, amitől függ, bármi áron. Legtöbbször csak hosszan tartó elvonókúra, rehabilitáció segíthet, de akár az ősi indiai ájurvéda is.

Akár elszenvedője valaki a függősének, akár hozzátartozója a függő személynek, szenved ettől a helyzettől – bár a hozzátartozók legtöbbször jobban keresik a segítséget. Ilyenkor a függő személy sebezhető, könnyen visszaesik, lelassul a reakcióideje, és kevésbé motivált a normális életvitelre, aktivitásra.

Dr. Partap Chauhan ájurvédikus gyógyító elmondása szerint találkozott egy fiatalemberrel, aki 25 évesen már a NASA kutatója akart lenni, ezért keményen tanult és dolgozott, hogy megvalósítsa álmát. Két évvel később, mikor újra találkozott a fiatalemberrel, szinte önmaga árnyéka volt, feladta tanulmányait, erősen lefogyott. „Nagyon megütköztem agresszióján és leromlott állapotán” – így vall a gyógyító a találkozásukról. Később beszélt a fiú szüleivel és kiderült, hogy drogfüggő lett. Próbálták rábeszélni rehabilitációra, de nem volt rá hajlandó. Megkérték őt, hogy segítsen a fiún az áurvéda módszerével. A kúra 6 hónapi tartott, addigra a fiú ismét korábbi önmaga lett.

A drogfüggőséget akár társadalmi betegségnek is nevezhetnénk, hiszen iskolai bukáshoz, bűnözéshez, erőszakhoz, családon belüli és gyermekek elleni erőszakhoz, a produktivitás elvesztéséhez vezet. Éppen ezért a probléma gyökereit is a társadalomban kell keresni.

Miért válnak függővé az emberek?

Legtöbben azért nyúlnak függőséget okozó szerekhez, hogy pszichés és érzelmi problémáikon átsegítse őket. Néhányan azért isszák  le magukat kábult részegségig, mert depressziótól szenvednek, mások a dohányzást választják az otthoni, iskolai vagy munkahelyi stressz „kezeléséhez”, megint mások a kokaint hívják segítségül, hogy több energiát és nagyobb önbizalmat nyerjenek tőle, és meglepően sokan vannak, akiknél egyszerű kalandvággyal vagy „poénból” indul a dolog. Bár ezektől a szerektől egy kis időre jobban érzi magát a fogyasztó, nem törődnek a hosszú távú hatásokkal. Csak arra használják, hogy elfedje a tüneteiket: az alacsony önbecsülést, a szorongást, a magányt, a boldogtalan családi életet, de ezek a problémák akkor is ott maradnak, amikor a drog hatása elmúlik. Sőt, még több problémát okoznak maguknak, többek között azt is, hogy képtelenné válnak a normális napi tevékenységek, feladatok ellátására is. Sajnos, a droggal való visszaélés és függőség fizikai, pszichés és társadalmi következményei rosszabbak, mint az eredeti probléma volt, mely ellen a használók menekültek.

A függőség és az Ájurvéda

Az ájurvéda szerint a függőség a Madatya témájához tartozik, jelentése „mérgezés”. A Madatya egy állapot vagy tünetegyüttes, melyet a mérgező szerek rendszeres vagy túladagolt használata okoz. Az Ájurvéda szerint a Madya (alkohol vagy más, függőséget okozó szer), éppen az ojas (az életenergia forrása) ellentéte, mely a jó egészség és a jóllét feltétele. A Madya kioltja a testben az ojas-t , és amikor az egyén eléri ezt a szintet, megtapasztalja a Madatya tüneteit.

A modern orvostudomány álláspontja szerint a függőségnek 4 szintje létezik: akut mérgezés, az elvonási tünetek jelentkezése, drogfüggőség és végzetes drog-túladagolás. A Madatya a harmadik és a negyedik szintnek felel meg.

A függőség és a dósák

A drogok bevitele megnöveli egy vagy több dosha – ájurvédikus testnedvek – jelenlétét a szervezetben: Vata (Levegő), Pitta (Tűz), Kapha (Víz). Attól függően, hogy melyik dósa mennyisége emelkedik, az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:

  • Vata túltengés: fejfájás, nehéz légzés, álmatlanság, éber álom, hallucinációk, szorongás, szorulás, remegés, rossz hangulat és gondolatok.
  • Pitta túltengés : gyomorégés, emésztési problémák, erős izzadás és szomjúság, hasmenés, láz, szédülés, agresszió, erőszakosság
  • Kapha túltengés: túlzott aluszékonyság, levertség, nehézség érzése a testben, hányinger, hányás
  • Mindhárom dósa növekedése: a különféle tünetek kombinációi

Az egyes dósákhoz tartozó konkrét tüneteken kívül a Madatya tünetei között említi az ájurvéda a következőket: nyugtalanság, szúró érzés a szívben, izzadás, hasmenés, szomjúság, láz és hidegrázás, étvágytalanság, hasi diszkomfort érzés, szédülés, alvási zavarok.

Ezeket a tüneteket többféle drog is okozhatja: heroin, opium, cannabis, kokain, alkohol, barbiturátok, és nikotin is. A modern drogok hatásai nagyon hasonlóak ahhoz, amit az ősi ájurvéda szövegek a Madatya állapotáról leírnak, ezért a Madatya kezelésére ajánlott módszerek hatásosak lehetnek a különféle függőségek esetén.

(Folytatjuk…)

(Forrás: Ayurvedic Treatment of Addictions (Madatya), angolból fordította G.Á.)