Az influenzát jobb megelőzni

Az influenza járványok java megelőzhető, elkerülhető lenne az indiai ájurvédikus gyógyító, Dr. Partap Chauhan szerint, ha az emberek jobban ismernék a probléma gyökerét, az immunitás – az ojas (ejtsd: odzsasz) az energia hiányát. Az 5000 éves ősi indiai orvoslás segíthet természetes gyógymóddal segíthet a megoldásban.

Az influenza járvány – mindenféle típusa – mára világszintű probléma, mégis leginkább csak figyelmeztetni, ijesztgetni tudja a média többnyire az embereket azzal, hogy, beszámol a betegség terjedéséről. Valódi megoldást azonban csak kevesen javasolnak, mivel nem ismerik a probléma gyökerét, és nem a valódi okokat kezelik. Pedig, valójában energiahiányos állapotról van szól.

Az ájurvéda szemlélete és az influenza

Az ájurvéda szerint az influenza akkor dönt le bennünket, ha immunrendszerünk nem elég erős. Az ősi indiai orvoslás szerint az immunitás a beej-bhumi (mag-talaj) elméleten alapul. Amikor a talaj (a test) „termékeny” – tele van a nem megfelelő emésztés miatt felhalmozódott méreganyagokkal (ama), a magok (vírusok) könnyen elszaporodnak, gyorsan fejlődnek. Ennek az ellenkezője is igaz: ha a talaj „terméketlen”, akkor kevesebb mag tud kicsírázni. Amikor a testben sok az ama (méreg), akkor termékeny talajjá válik a különféle vírusok számára. A másik oldalról, az ojas az egészséges táplálkozás eredményeként létrejövő energia, mely segít ellenállni a fertőzéseknek. Ha kevés az ojas, akkor alacsony a fizikai szintű immunitás és a szellemi energia, a mentális erőnlét is. Ha növeljük a testünkben az ojas szintjét, akkor nő az immunitásunk testi és lelki szempontból is..

Hogyan előzzük meg az influenzát?

Íme néhány tipp, melyek segíthetnek távol tartani az influenza különféle típusait azáltal, hogy megemelik az ojas szintjét a testünkben:

  • Aludjunk 7-8 órát minden éjjel, ez növeli az immunitást
  • Próbáljuk ki a Panchakarma terápiát, mely egy speciális ájurvédikus masszázs. Megtisztítja a testet és növeli az életerőt.
  • Igyunk napi 8-10 pohár vizet, hogy kimossuk a testből a felhalmozódott ama-t.
  • Táplálkozzunk egészségesen, a kiegyensúlyozott étrend megerősíti, táplálja a szervezetünket így fel tudja venni a harcot a fertőzésekkel szemben. Teljes értékű gabonákkal, színes zöldségekkel és vitaminban gazdag gyümölcsökkel érhetjük el leginkább.
  • Támogassuk az immunrendszert rendszeres, kíméletes mozgással. Ez javítja a vérkeringést és megszünteti a blokkokat a test energia-csatornáiban.
  • Ha köhögünk, lázasak vagyunk, keressük fel az orvost és kövessük a tanácsait, a felírt orvosságot megfelelő időben és mennyiségben szedjük.

Az „influenza” leggyakoribb típusai ájurvédikus szemmel

Malária

A malária a Plasmodium nevű baktérium okozta fertőzés, mely a vörös vértesteket támadja meg. Az Anopheles szúnyog csípése okozhatja leginkább, mely bejuttatja a véráramba a kórokozókat. A legfőbb tünetei: magas láz, hidegrázás, fejfájás, erős fáradtságérzet, hányinger. Az ájurvédában a malária megnevezése: Visham Jwara vagy Bhutabhishang, mely vírusos fertőzést jelent, amit egy vírushordozó (szúnyog) ad át. A maláriát a három dosha (ájurvédikus testnedvek) együttes megnövekedése okozhatja, de főként a Pitta dosha (tűz) túlzott jelenléte.

Dengue-láz

A dengue-láz igen gyakori betegség a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, szintén szúnyogcsípés okozhatja, ha megcsíp egy egészséges embert. A vírus a vérárammal terjed a szervezetben és a test minden részében elszaporodik, magas lázat okozva. Főbb tünetei: hidegrázás, fejfájás, kiütések, hányinger, étvágytalanság. Az ájurvéda szerint ez a fertőzés kilendíti a Pitta-t az egyensúlyból és elpusztítja a trombocitákat vagy vérlemezkéket, ami súlyos következményekkel járhat, ha nem kezelik időben.

Sertésinfluenza

A sertésinfluenza légúti megbetegedés, melyet egy influenzavírus-törzs okoz és rendszerint a sertéseknél okoz légúti megbetegedést. A vírus képes mutálódni és könnyen átterjed emberekre is. Tünetei: köhögés, kimerültség, hányinger, hányás, láz, hasmenés, testi fájdalmak. Az ájurvédában a neve Vata Kaphaj Jwara, melyet a Vata dosha (levegő) és a Kapha dosha (víz) megnövekedése okoz. A légzőszerveket támadja meg és blokkolja a test energia-csatornáit, ez okozza a tüneteket: a köhögést, hányingert, a fájdalmakat, stb. .

Az influenza gyógyítása ájurvédával

Az influenzaszerű megbetegedéseket az ájurvéda a vírus ellenőrzésével és a komplikációk megelőzésével gyógyítja azáltal, hogy megerősíti az immunrendszert. Ez segít a szervezetnek kiüríteni a méreganyagokat és kitisztítani az energia-csatornákat. Az alábbi gyógymódok segíthetnek ebben:

  • 1 evőkanál bazsalikom levél kivonat (frissen préselt lé) egy csipet fekete borssal lenyelve. 2 teljes evőkanál meleg víz segíthet, ha másképp nem bírjuk lenyelni vagy egy evőkanál méz.
  • Ha attól tartunk, hogy megfertőződtünk, igyunk frissen préselt bazsalikom levet néhány órával a csípés után.
  • Chirayata növény (Swertia Chirata – Indiában, Nepálban és Bhutánban.őshonos növény) is hatékony a váltóláz (malária) vagy más vírusos láz ellen. Segít levinni a lázat. Forrázzunk le 15 gr növényt 250 ml forró vízzel és ízesítsük fahéjjal vagy szegfűszeggel, fogyasszuk 15-30 ml-es adagokban.
  • Forrázzunk le naponta kétszer Giloy (Tinospora cordifolia) leveleket. Egyszerre egy fürt Giloy-t használjunk fel, törjük össze vízben és forraljunk fel 2 csésze vizet, míg a fele el nem párolog. Szűrjük le és fogyasszuk el.
  • A Neem fa kiváló levegő tisztító hatása enyhíti a légúti betegségeket, így az influenza legtöbb típusát. Rágcsáljunk el naponta 3-5 friss levelet, mert vértisztító hatású is.
  • Egy kb. 30 centis Giloy fürtöt és hét bazsalikom levelet préseljünk ki, forraljuk fel a levet és igyuk meg. A lé növeli az immunitást.
  • Tartsuk távol magunkat az influenzával kapcsolatos média hírektől: mikor, hol éppen mi a helyzet az influenza körül. A média híreinek kikapcsolásával szellemileg, tudatilag is tiszták maradunk. A városlakók többsége számára ez egy hasznos tipp lehet, ami segíthet megállítani a betegség terjedését.

(Forrás: Jiva Newsletter – September, 2010, Prevention is Better than Cure in Flu, angolból fordította G. Á.)