Olajrágás, az ájurvéda méregtelenítési módja (2)

Az olajrágás sok ember számára ugyanolyan gyakori foglalatosság, mint a fogmosás, mások undorodnak tőle, ha csak hallanak is róla: minden reggel szájba venni egy korty olajat, öblögetni vele, majd kiköpni. Az olajrágás mára népszerű méregtelenítő rituálé lett, az alternatív gyógyászati alkalmazása semmiképpen sem új trend, hanem évszázados gyógymód.

Hátrányok, kellemetlen mellékhatások

Az olajrágásnak azonban hátrányai is vannak: először is sokak számára nem a legjobb ötlet, hogy minden reggel üres gyomorra olajat vegyen a szájába. Ezen kívül az olaj olyan „mellékhatásokhoz” vezethet, mint például a hasmenés vagy az orrban és a garatban a nyálkahártya fokozott termelődése. Ennek köszönhető voltaképpen a méregtelenítés, ami a szokásosnál jobban terheli a szervezetet. A szennyező anyagok felszabadulása a véráramba tehát kezdetben a betegségek és panaszok romlását okozhatja.

Ezek a kezdeti rosszabbodások más alternatív terápiákból is ismertek, és a test pozitív jeleinek tekinthetők, mert azt jelzik, hogy az öngyógyító folyamatok aktiválódtak a betegség leküzdésére, és egyre inkább metabolizálják a bomlástermékeket.

Az olajrágás kritikája

Az olajrágás fő kritikája kétségtelenül a nem elegendő tudományos kutatás, vagy az egészségre gyakorolt pozitív hatások hiányos bizonyítékai.

Amint korábban említettük, vannak olyan vizsgálatok, amelyek megvizsgálták a száj és a fogak egészségére gyakorolt hatásokat. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezeknek a munkáknak módszertani hiányosságai vannak, ezért eredményeik nem elégségesek ahhoz, hogy megerősítsék az olajrágás egészségügyi előnyeit.

Hogyan kell helyesen csinálni?

Az olajrágásnál különböző dolgokra kell ügyelni. Az olaj vagy olajkeverék megválasztása, és különösen a használat időtartama fontos tényezők, amelyek meghatározzák az olajrágás sikerét. Az alábbi útmutató segít a módszer végrehajtásában, és választ ad a leggyakoribb kérdésekre is.

Lépésről lépésre

Előkészület: Az alkalmazás mindig reggel és üres gyomorral történjék. Ajánlatos, hogy előtte ne igyon semmilyen folyadékot, különben a szájban éjjel felgyülemlett toxinok ismét bekerülhetnek a vérkeringésbe. A protézist viselő olajrágás előtt vegye ki a protézist a szájából.

Szájat kinyitni, olajat bevenni: Vegyen egy evőkanál olajat a szájába. Vannak, akik hozzáadnak egy kevés citromlevet az olajhoz, hogy ízletesebbé tegyék.

Húzni, szívni, rágni: Ha az olaj a szájban van, mozgassa a száj két oldala között körülbelül 20 percig. Az olajat a fogak közötti résekbe be kell nyomni, majd onnan kiszívni. Vigyázat: ne gargarizáljon, ne nyelje le az olajat! Az olajban az öblítés során oldott toxinok vannak, amelyeket olajjal együtt el kell távolítani.

Kiköpni: Az olaj végül híggá válik, fehéres színű lesz, és ki lehet köpni. A legjobb egy papírtörölközőbe köpni, és a háztartási hulladékkal együtt eltávolítani. A toxinok így nem jutnak be a vízhálózatba, a mosdó tisztán marad, és a csövek nem dugulnak el.

Kiöblíteni: A szájat vízzel alaposan kiöblítjük, hogy az olaj maradványait eltávolítsuk. Ezt a vizet is ki kell köpni, és nem lenyelni.

Fogmosás: Az olajrágás nem helyettesíti a fogmosást, ezért az alkalmazás után a szokásos módon tisztítsa meg a fogait.

Nehézségek az olajrágásnál

Mint sok dolog, ez a folyamat is gyakorlás kérdése. Aki nem akar egy egész evőkanál olajat 20 percig a szájában tartani, kezdheti egy teáskanál olajjal öt vagy tíz percig, fokozatosan növelve a mennyiséget és az időtartamot.

Ha van amalgámos tömés a fogakban, kérdezze meg előbb a fogorvost. A forró és savas folyadékok ugyanis, valamint a rágógumi feloldhatják a toxikus higanyt az amalgám tömésekből. Fennáll annak a veszélye, hogy az olaj nem képes teljesen megkötni az oldott higanyt, és ez a szájnyálkahártyán keresztül a szervezetbe jut.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!