Olajrágás, az ájurvéda méregtelenítési módja (2)

Milyen olajat kell használni?

Az olajrágáshoz hidegen préselt növényi olajokat, például napraforgóolajat, szezámolajat, lenmagolajat, kókuszolajat vagy olívaolajat ajánlanak. Minden olajnak vannak előnyei és hátrányai. Az ájurvédában szezámolajat használnak, a modern orvosok a kókuszolajat ajánlják. Itt egy hasznos áttekintés:

Napraforgóolaj: Az Oroszországból származó eredeti olajrágási eljárás természetes napraforgóolajjal számol. Az olaj olcsó, és sokak számára kellemes az íze. A kereskedelemben azonban gyakran alacsony minőségű olajokat árulnak, ezért különös figyelmet kell fordítani a megbízható gyártóra.

Szezámolaj: Az ájurvédában főleg pörkölt szezámolajat használnak. A modern módszerek azonban azt mutatják, hogy az olajat hidegen kell préselni, és mivel ízben meglehetősen semleges, a kevert illóolajok íze erősebb. A szezámolaj különösen a fogínygyulladásban és a fogszuvasodásban segít, mivel gyulladáscsökkentő hatása van.

Lenmagolaj: A szájban és a garatban ez az olaj különösen gyógyító hatású. Az ókori gyógyászatban a lenmagolajat többek között asztma, köhögés, hörghurut és rekedtség kezelésére használták. Az íze inkább fanyar, ezért 1:1 arányban keverhető napraforgóolajjal. Azt is meg kell jegyezni, hogy a lenmagolaj csak rövid ideig stabil nyitott állapotban, ezért a hűtőszekrényben kell tartani.

Feketekömény olaj: Ez az olaj főként telítetlen zsírsavakból, illóolajokból és egyéb hatékony anyagokból áll. Különösen az illóolajokban körülbelül 50% timokinon van, ami nagy mennyiségben toxikus lehet, de kis mennyiségben nyugtató hatású.

Búzacsíra olaj: A búzacsíra olaj sejtmegújító hatásának köszönhetően különösen alkalmas sebek és hegek gyógyítására, ami ideális a szájban történt operációk után. Az olaj javítja a kötőszövet anyagcseréjét is. A búzacsíra olaj azonban hosszú távon nem eltartható, ezért csak kis mennyiségben vásárolja meg.

Kókuszolaj: A kókuszolaj nemcsak a kellemes íze miatt alkalmas olajrágásra. Antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért különösen jó a szájflóra számára. A kókuszolaj ezért annyira népszerű az olajrágásra, mert nagyon jó minőségű.

Olívaolaj: Nagyon fontos, hogy kizárólag a hidegen préselt, szűz olívaolajat használjunk. Segít például a szájszag ellen és magas koleszterinszint esetén.

Illóolajok speciális panaszok ellen

Bizonyos panaszok esetén illóolajok is hozzáadhatók az olajhoz, de csak olyanok, amelyek 100%-ban tiszták és táplálékként is engedélyezettek:

  • Ánizs és édeskömény segít a légzőszervi panaszok ellen.
  • A levendula enyhíti az idegességet és ellazít.
  • Borsmenta a fejfájás ellen hat.
  • A rozmaring stimulálja a keringést és élénkít. A magas vérnyomásúak ne használhatják ezt az illóolajat.
  • A teafaolaj fertőtlenít, és ezért hasznos lehet gyulladásoknál.

Tipp: az előkészítés során a bázisolaj nagyobb mennyiségéhez adjuk az illóolajokat. 100 ml olaj esetén elég 3-5 öt csepp illóolaj. 500 ml-es mennyiség esetén 12-15 cseppet használjuk.

Alternatív megoldásként speciális szájöblítő olajat is használhat az olajrágáshoz. Ennek az az előnye, hogy már tartalmaz illóolajokat.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a méregtelenítésről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A méregtelenítés fortélyai, helyes sorrendje és támogatásának módja