Szépüljünk az ájurvéda ősi tudásával!

Az ájurvéda az Indiából származó ötezer éves életvezetési tanácsokat jelenti, mindent, amit a bölcsek megfigyeltek a természet alapvető törvényeiről, az emberi fiziológiáról. Ezeket a törvényeket egységes rendszerbe foglalták mind az gyógyítás, mind a testápolás és a jóllét szempontjából. Fedezzük fel most, hogyan szépülhet a hajunk az ájurédikus recepttel!

Különböző bőrtípusok

Az ájurvéda háromféle bőrtípust különböztet meg. A legtöbbünk bőre valamelyik kettőnek a keveréke:

Vata: Vékony, száraz bőr, amely hidegre érzékeny lehet. Ez a fajta bőr fogékonyabb lesz a ráncosodásra és a korai öregedésre, a kiszáradásra vagy az ekcéma megjelenésére.
Pitta: A bőr eléggé puha és érzékeny. Általában hajlamos a bőrpírra, és könnyen reagál a hőre. Az is lehet, hogy pattanások, herpesz és szeplők alakulnak ki rajta.
Kapha: Ez a bőr elég vastag, hideg, de ugyanakkor puha. Különösen érzékeny a hidegre, a nedvességre. Könnyen lesz zsíros, hajlamos a faggyútermelésre. A tág pórusok miatt a fő ellensége a mitesszerek, a kis fekete pontok megjelenése.

Az ájurvéda előnyeit figyelembe véve érthető, hogy a kozmetikai ipar is mind jobban érdeklődik, és elkezdte alkalmazni a természetes eredetű termékeket, amelyek teljes mértékben szolgálják a testi jólétet és a szépséget.

Ájurvédikus hajápoló és hajszínező recept

A következő nagyon egyszerű és igazán olcsó recept, amelyet otthon is elkészíthet.

Hajápoló és erősítő maszk barna hajra, elősegíti a haj növekedését és növeli a fényét:

  • 2 teáskanál amla por
  • 2 kávéskanál brahmi por
  • 2 kávéskanál henna por (barna vagy vöröses barna)
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál argánolaj
  • 2 evőkanál kókusztej
  • 5 csepp teafa illóolaj

Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban, amíg homogén pasztát nem kapunk. Kenje be a haját a teljes hosszában, a hajtőnél és a hajvégeknél is. Borítsa be a hajat nedves törülközővel, és hagyja rajta a keveréket 30 perc és 2 óra között, attól függően, mennyire intenzív színt szeretne elérni, ezután alaposan öblítse le.

(Franciából fordította: boka)

Ha szívesen olvasna még az ájurvédáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hogyan gyógyítják az álmatlanságot az ősi indiai ájurvéda módszereivel