Hogyan gyógyítják az álmatlanságot az ősi indiai ájurvéda módszereivel

Az „álmatlanság” tág fogalom, amelyet az orvosok és az alternatív gyógyítók az alvászavarok kapcsán használnak. Lássuk, hogy az ősi indiai ájurvéda a testalkatnak megfelelő dósák kiegyensúlyozásával, étrendi és életmódbeli változásokkal hogyan kezeli az alvászavart.

Az álmatlanság tünetei személyenként változnak, általában a következők jellemzők: az érintettek este nehezen alszanak el, az éjszaka folyamán felébrednek vagy túl korán ébrednek, napközben fáradtak és kialvatlanok, illetve ingerlékenyek.

A dósák szerepe és kiegyensúlyozásuk

Ha az ájurvéda szemszögéből vizsgáljuk az álmatlanságot, megállapíthatjuk, hogy a dósák közül a Tarpak Kapha, a Sadhak Pitta és a Prana Vata felelős az alvászavarokért.

A Tarpak Kapha a Kapha dósa aldósája. Az agysejteket táplálja, és segíti a kielégítő éjszakai alvást. Egyensúlyának megbillenése a szervezetben az agysejtek hiányos ellátását vonja maga után, és álmatlanságot okoz.

A Sadhak Pitta a Pitta dósa aldósája és a szívben található. Az érzelmek, a vágyak, az ösztönök, a döntések és a spiritualitás tartozik a hatáskörébe. Kiegyensúlyozatlansága követelőzővé, a tökéletesség hajszolójává és a munka megszállottjává (workaholic) tesz.

A Prana Vata a Vata dósa aldósája. Kapcsolatban áll az álmatlansággal, a nyugtalansággal, a szorongással és a depresszióval. A Prana Vata érzékennyé teszi az idegrendszert, amelyet e betegség okozójaként tartunk számon. Az érzékeny idegrendszer és a túlsúlyba került Prana Vata alvászavarokat idéznek elő.

A dósák különböző kombinációja hat minden egyes betegben. Néhány páciensnél a Pitta dósa, míg másoknál a Vata dósa túlsúlyának tulajdoníthatók az alvási zavarok. Mindenesetre a Tarpak Kapha mindkét esetben alacsony szintű.

Táplálkozás, masszázs, gyógynövények

Az alvászavarok ájurvédikus kezelése során egyensúlyba kell hoznia a Tarpak Kaphát, a Sadhak Pittát és a Prana Vatát. Emellett a szellemi ellazulás, a relaxáció is a kezelés fontos részét képezi.

A táplálkozással növelni kell a Kaphát és csökkenteni a Prana Vatát. Ezt úgy érhetjük el, hogy többnyire friss gyümölcsöt, tésztaféléket, rizst, tejtermékeket, avokádót, édességeket fogyasztunk, és sok folyadékot (elsősorban meleg italokat) iszunk. A salátákra tegyünk tejszínes vagy olajos öntetet. Gabonamagvakat és mandulát, földimogyorót és egyéb dióféléket vagy szezámmagot is tartalmaznia kell ételeinknek. Kerüljük az alkoholt, a dohányt és a koffeintartalmú italokat (különösen az esti órákban).

Az olajos testmasszázs és a fejmasszázs nagyon jó hatásúnak bizonyulnak.

A gyógynövények közül ajánlható a Jatamansi és a Yashtimadhu. A Jatamansi (botanikai nevén: Nardostachys jatamansi, magyarul indiai nárdus) a macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozik. A tengerszint felett 3-5000 méter magasan terem, elsősorban a Himalájában. Már a Bibliában megemlítik mint gyógynövényt. A növény minden része, de különösen a gyökere erős aromájú illóolajat tartalmaz, amelyet parfüm előállítására, füstölésre és gyógyításra használnak. A hagyományos ázsiai gyógyászat írásos emlékei szerint Ázsiában már a16. század óta élnek a növény gyógyító erejével. Nyugtató hatása alapján alkalmas álmatlanság, hisztéria és neurózis kezelésére.

A Yashtimadhu (botanikai nevén: Glycyrrhiza Glabra, magyarul: valódi édesgyökér, medvecukor) a hüvelyes virágzatúak (Papilionaceae) családjába tartozó, rendszerint 2 méter magasra megnövő, mediterrán vidékeken honos növény. A szárított gyökérkivonatot tartalmazó gyógytermékeket világszerte használják asztma, bronchitis, köhögés, ízületi gyulladás, gyomorfekély gyógyítására, továbbá szteroid tartalmú gyógyszeres terápia után. A kínai gyógyászatban szívgyógyszerként és asztmás köhögés csillapítására szintúgy használják, mint a test és az emésztőrendszer méregtelenítésére.

Lefekvés előtt: mentatea

Az ájurvédikus gyógyítók egy könnyen elkészíthető házi szert ajánlanak álmatlanság ellen. Készítsünk nyugtató hatású mentateát, amit lefekvés előtt ajánlatos elfogyasztani. Vegyünk kb. 10 összemorzsolt friss mentalevelet vagy fél teáskanál szárított mentát, és forrázzuk le 1 csésze vízzel. Adjunk hozzá 2 teáskanál mézet, és melegen igyunk meg.

12 tanács Indiából – alvászavar esetén

Végezetül következzenek dr. Shantala Priyadarshini ájurvédikus orvos tanácsai:

 1. A rendszeres torna, olajos masszázs vagy egy nyugodt séta megkönnyíti az elalvásunkat.
 2. Kerüljük a kávé és a tea fogyasztását, a dohányzást, és ne gondoljunk folyamatosan a másik nemre.
 3. Számtalan lehetőség közül választhatunk, hogy ellazuljunk és kiürítsük az agyunkat ágyba bújás előtt: napközbeni séta a természetben, meditálás, nyújtó jógagyakorlatok, imák, lélekemelő dalok éneklése, meditációs zene (például vízesés, az eső hangjai) hallgatása, felemelő írások olvasása, kis szökőkút elhelyezése a hálószobában, hogy folyamatosan halljuk az ellazító vízesés hangját.
 4. Közvetlenül lefekvés előtt vegyünk melegvizes lábfürdőt, miközben a fejünket nedves, langyos ruhával mintegy 10 percre befedjük. Azután töröljük szárazra a lábunkat, a fejünkről vegyük le a nedves ruhát. Ettől nemcsak jobban alszunk, hanem elősegítjük testünk-lelkünk ellazulását is.
 5. A jobb alvást meditációval inkább elősegíthetjük, mint gyógyszerekkel.
 6. Masszírozzuk a talpunkat meleg szezámolajjal.
 7. Próbáljunk meg mindig jókedvűek lenni, és cseréljük ki a negatív gondolatainkat pozitívra.
 8. Esténként fogyasszunk könnyen emészthető ételeket, kis mennyiségben. Lefekvés előtt egy-két órával már ne együnk.
 9. A székrekedés zavarhatja a nyugodt alvást, ezért ajánlatos megszabadulni tőle. A rendszeres székletürítés kedvez a pihentető alvásnak.
 10. A nyugodt alvás céljából iktassunk be az étrendünkbe tejtermékeket, gabonamagvakat és gyümölcsöt.
 11. Lefekvés előtt ne nézzünk horrorfilmeket, ne olvassunk izgató hatású könyveket.
 12. A könnyű vacsora elfogyasztása után egy órával igyunk meg egy fél csésze meleg tejet, amelybe belekevertünk 4 evőkanál hagymalevet és 1 evőkanál porított kristálycukrot.

(Angolból fordította: Mészáros Csilla)

Ha szívesen olvasna még az ájurvédáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Szépüljünk az ájurvéda ősi tudásával!