Fitt test – fitt elme

Amíg életkorunk előrehaladtával az ízületeink-, tüdőnk- vagy más szervünk működésében bekövetkező zavarokat természetesnek vesszük, addig agyunk, emlékezetünk hanyatlásával korántsem vagyunk ilyen elfogadóak. Íme, néhány tipp, hogyan őrizzük meg az elménk frissességét.

Mozgás!

Néhány tudós azt állítja, hogy a jól működő elménk hosszú távú megőrzésének titka az egyszerű kardio gyakorlatokban rejlik. Miközben a szívnek és a tüdőnek minden egyes futópadon (vagy a természetben) tett lépés vagy a séta egyértelműen jót tesz, az agyunk is egyre fittebb lesz. Mindezért naponta legalább 30 percet kell mozognunk.

Egyenletes energiaellátás

A túl sok, de a túl kevés energia is könnyen zavart okozhat a rendkívül finom agyi mechanizmusok működésében. A magas rosttartalmú, kevésbé zsíros és nem túl sok fehérjét tartalmazó étrend azért hasznos szervezetünk számára, mert ezek az ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. A kiegyensúlyozott tempójú emésztés pedig megbízható és egyenletes energiaellátást biztosít az agynak, így tudnak belső szerveink optimálisan, egészségesen működni.

Diéta és bölcsesség

Ha túlságosan elnézőek vagyunk magunkkal szemben az „étkezési bűnök” tekintetében, agyunk szintén lustává válik. Hosszú távon károsan hatnak rá a szélsőséges táplálkozási szokásaink. A mértéktelen falások, de az extrém diéta sem vezet jóra. Tanulmányok bizonyították már, hogy a túlzásba vitt diéta zavartságot, nyugtalanságot, sőt memóriazavart is okozhat.

Rajtunk múlik!

Megelőzhetjük a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás vagy a magas vérnyomás kialakulását megfelelő életmóddal. Mindezek a betegségek nagymértékben kihatnak az agyi működésre is. Köztudomású, hogy ezek a betegségek az észlelésben és az emlékezet működésében is zavart okozhatnak. Legyen jó keringésünk! Ehhez többek között az is kell, hogy kerüljük a telített zsírokban gazdag ételeket, a dohányzást! Hatékonyan így csökkenthetjük az időskori agyi károsodások esélyét.

Csipkerózsika-álom

Az alvás segít emlékeink rendszerezésében: egyes emlékek eltűnnek, mások hosszú időre elraktározódnak. Tudósok bizonyították, hogy a kevés alvás miatt a sejtek közötti kapcsolódási helyek elzáródhatnak, nem terjed megfelelően az ingerület, ezért lelassul a gondolkodásunk, a tanulási folyamataink. Az időskori kognitív funkciók csökkenésének is lehet az egyik kiváltó oka a krónikus alváshiány, bár ez az ok-okozati összefüggés nem egyértelműen bizonyított.

A jótékony kávészünet

Egyre több bizonyíték mutatja a koffeinnek az agy működésére gyakorolt pozitív hatását. Sok, hosszan tartó kutatás igazolja, hogy napi 2-3 kávé elfogyasztása lassítja az észlelési funkciók romlását, és nagymértékben – 30-60 százalékkal – csökkenti az Alzheimer-kórban megbetegedők számát. Az még nem bizonyított, hogy a kávéban vagy a teában lévő koffein vagy az antioxidánsok hatásának köszönhetők-e ezek a jótékony hatások, de az bizonyos, hogy a délben elkortyolt tejeskávé serkenti agy észlelési funkcióit.

A haltól okosodunk

A halételek is fontos elemei az egészséges étrendnek. A bennük található esszenciális zsírsavak, mint az ómega-3, nélkülözhetetlenek az agy megfelelő működéséhez. De nagyon pozitívan hatnak a depressziós betegek kedélyállapotának javítására is. Az ómega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőknek nincs akkora hatása, mint a különböző növényi- és állati eredetű természetes táplálékoknak. Ilyenek például a lenmag, a halak, a szabadon nevelt állatok húsának fogyasztása.

Nyugalom és hobbitevékenység

20101007-fitt-elmeA stressz is agyunk ellensége, ugyanis hatására káros méreganyagok szabadulnak fel a memóriáért felelős agyi területeken is. Tudósok állítják, a kiegyensúlyozott életmód, valamint a relaxáció (például a jóga) beiktatása mindennapjainkba, a kézműves hobbik, mind – mind segítik lassítani a leépülést, csökkentik a memóriazavarok kialakulásának esélyét, és fitten tartják elménket.

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel!

Néhány multivitamin készítmény megterhelő lehet már a gyomrunknak is: ezek mesterségek anyagokat, édesítőket, aromákat, adalékokat tartalmaznak, és nem árt óvatosnak lenni velük. Mindig ellenőrizzük az összetételt, ne nyeljünk le minden agyonreklámozott készítményt nyakra-főre. Az úgynevezett agyra ható táplálékkiegészítők, mint a ginkgót és melatonint tartalmazó tablettákat, kapszulákat szintén nem árt óvatosan kezelni. Egyes esetekben lehetnek mellékhatásaik, például magas vérnyomás, emésztési- és termékenységi problémák vagy akár a depresszió. Mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt elkezdene szedni, nem árt megkérdezni egy gyógyszerészt, fitoterapeutát, gyógynövényeket jól ismerő természetgyógyászt vagy nézze meg Gyógynövénykeresőnkben, milyen hatásai lehetnek.

Folyamatos agytorna

Talán nem is gondolnánk, hogy a keresztrejtvények, a sudoku vagy egyéb gondolkodást és logikát igénylő szórakozás is élesítik és fitten tartják elménket. Másfelől a tanulás hiánya, a szellemi tunyaság gyorsítja a kognitív funkciók hanyatlását. Minél idősebb korodig és minél többet tanulsz, annál jobbak lesznek mentális képességeink idős korodban is. Folyton új dolgokat fedezzük fel! Egy-egy ismeretlen kihívásnak megfelelni, sokkal többet használ elménknek, mint újra és újra ugyanazt a puzzle-t összerakni.

(Forrás: 10 Ways to Keep Your Mind Sharp, angolból fordította Hunyadi Edit)