Hogyan őrizhetjük meg szellemi frissességünket?

Agyunk egészsége részben tőlünk is függ, szakértők szerint néhány egyszerű szabály betartásával és némi odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük szellemi frissességünket és agyunk egészségi állapotát.

Tippek az idő előtti öregedés ellen

Ön is arra vágyik, hogy sokáig egészséges és szellemileg friss maradjon? Nincs egyedül. De a vágyakozás önmagában még nem elég. Már ma le kell tenni az alapokat, ha még évekig teljes lendülettel szeretné élvezni a életet. Íme, néhány életterület, amelyre érdemes odafigyelni.

Túlterheltség az iskolában – kisebb teljesítmény

Nyilván senki sem íratná szívesen a gyerekét olyan iskolába, ahol antiszociálissá, szórakozottá, túlsúlyossá és depresszióssá válik. Pedig az óraszámok emelkedése, a tananyagok egyre sűrűbbé válása, és a testnevelésórák csökkenése miatt egyre több gyerek szenved ettől az iskolákban. A túlterheltség végül inkább a teljesítmény csökkenéséhez vezet, míg kiderült az is, hogy a fittebb diákok jobban vizsgáznak más tárgyakból is és a szünetre, pihenésre szükség van.

Fitt test – fitt elme

Amíg életkorunk előrehaladtával az ízületeink-, tüdőnk- vagy más szervünk működésében bekövetkező zavarokat természetesnek vesszük, addig agyunk, emlékezetünk hanyatlásával korántsem vagyunk ilyen elfogadóak. Íme, néhány tipp, hogyan őrizzük meg az elménk frissességét.

B1-vitamin, a szellem vitaminja

Ki gondolná, hogy a B1-vitamin nagyon fontos a szervezetnek – legfőképpen a zsírok és alkohol lebontásához és átalakításához, valamint a szívizom és az idegsejtek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Ha még hosszú ideig szeretnénk megőrizni kicsattanó egészségünket és megelőzni számtalan betegséget, akkor itt az ideje, hogy közelebbről is megismerjük a B1-vitamint, és szoros barátságot kössünk vele.

Memóriajáték a szellemi frissességért

Csak az nem öregszik meg, aki fiatalon meghal. Az évek számának növekedését azonban nem kell a test és az agy öregedésének is kísérnie. Fizikai erőnlétünket megfelelő mozgással és egészséges táplálkozással őrizhetjük meg. Szellemi teljesítményünk karbantartása pedig rendszeres agytornát igényel.