Tippek az idő előtti öregedés ellen

Ön is arra vágyik, hogy sokáig egészséges és szellemileg friss maradjon? Nincs egyedül. De a vágyakozás önmagában még nem elég. Már ma le kell tenni az alapokat, ha még évekig teljes lendülettel szeretné élvezni a életet. Íme, néhány életterület, amelyre érdemes odafigyelni.

Táplálkozás

Figyeljünk az ésszerű táplálkozásra, fogyasszunk kevesebb zsírt és csökkentsük a vacsora mennyiségét. Az öregedés elleni legjobb recept csak ennyi: együnk kevesebbet, főleg kevesebb zsírt. A kevesebb zsír egyben kevesebb káros szabad gyököt is jelent.

Mozgás

A mértékletes sporttevékenység különösen hatásos védelem az idő előtti öregedés ellen. Ha hetente három alkalommal 20-30 percen át izzadásig mozgunk, javítjuk a sejtek oxigénellátását, és gondoskodunk a sejtekben képződő káros anyagok szükséges elszállításáról.

Alvás

A rendszeres és elegendő alvás nagyon fontos a teljesítőképességünk megőrzése és a korai öregedés elkerülése szempontjából.

Sugárzásvédelem

Kerüljük a védtelen UV-sugárzást. Az éveken át tartó intenzív napsugárzás nagy mértékben elősegíti a bőr öregedését. A leégés nagy mennyiségű szabad gyököt termel, és jelentős stresszt jelent bőrünk számára.

Alkoholfogyasztás

Mértékkel fogyasztva az alkohol akár az élet meghosszabbításához is hozzájárulhat. A határ azonban, amelytől kezdve az alkoholfogyasztás többet árt, mint használ, relatív alacsony. Már napi fél liter sörrel vagy negyed liter borral is átlépjük a tartósan kárt okozó 20 gramm tiszta alkohol határát.

Dohányzás

A dohányzás óriási veszélyei már tudományosan is bizonyítottak. A tüdőemfizémától kezdve a szélütésen és a szívinfarktuson át a tüdőrákig, a dohányzás egy sor halálokért közvetlenül felelősnek tekinthető.

Stressz

Ön hogy áll a stressz elkerülésével és az elkerülhetetlen stressz ésszerű kezelésével? A túl sok stressz, főleg a tartós negatív stressz lényeges megbetegítő és öregítő tényező. A kiegyensúlyozott életstílus, a tartalommal teli párkapcsolat kimutathatóan leépíti a stresszt, és meghosszabbítja az életet.

Szellemi frissesség megőrzése

Ha rendszeresen foglalkozunk szellemi kihívásokkal, az jótékony hatással van a szellemi képességeinkre, és segít lassítani az öregedéssel járó hanyatlást.

(Forrás: 2 x 4 Tipps, wie Sie sich vor vorzeitigem Altern schützen, németből fordította: Harrach Orsolya)