Hogyan őrizhetjük meg szellemi frissességünket?

Agyunk egészsége részben tőlünk is függ, szakértők szerint néhány egyszerű szabály betartásával és némi odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük szellemi frissességünket és agyunk egészségi állapotát.

Az egészséges táplálkozás segít a szellemi frissesség megőrzésében„A genetikai tényezők és a szerencse is nagy szerepet játszanak az emlékezetvesztés, az agydaganatok, az agyvérzés és más agyi betegségek kialakulásában – nyilatkozta Dr. Keith L. Black, a Cedars-Sinai Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának elnöke és a Maxine Dunitz Idegsebészeti Intézet igazgatója – Agyunk egészsége azonban részben tőlünk is függ. Rengeteg módszer létezik, amelyekkel csökkenthetjük a betegségek és agysérülések kialakulási esélyeit.”

Viseljünk védősisakot kerékpározáshoz és sportoláshoz. Figyeljünk oda az agyrázkódás tüneteire és minden fejsérülést vegyünk komolyan. „Általánosságban elmondható, hogy ami jó a szívnek, az jó az agynak is, hiszen ugyanazok a tényezők – plakkok és artériás sérülések – a felelősek a szívroham és az agyvérzés kialakulásáért. Figyeljünk oda koleszterinszintünkre, vérnyomásunkra és mozogjunk rendszeresen.”

Dolgoztassuk meg agyunkat rejtvények és játékok segítségével. Ha tehetjük, olvassunk rendszeresen, tanuljunk nyelveket vagy kössünk. Korábbi kutatási eredményekből világosan látszik, hogy a mentális edzés segíthet késleltetni a szellemi leépülést.

Fogyasszunk rendszeresen gyümölcsöt, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és jó minőségű fehérjéket. Mértékkel, vagy egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt és szokjunk le a dohányzásról. Próbáljuk minden éjjel kialudni magunkat és küzdjünk a stressz ellen: relaxáljunk, meditáljunk és mozogjunk.

Legyünk tisztában az agyvérzés tüneteivel és azonnal kérjünk segítséget, ha valamelyik tünetet észleljük magunkon. Ne higgyük, hogy csak idősek kaphatnak agyvérzést. Az esetek 25 százalékában 65 év alattiak az áldozatok, de fiatal felnőttek és gyermekek esetében sem ritka az agyvérzés. Az azonnali kezelés segíthet megelőzni a maradandó károsodásokat.

Bár még mindig nem sikerült teljes bizonyossággal igazolni, hogy mobiltelefonok rádiófrekvenciás hullámai károsak lennének és növelnék az agydaganat kialakulásának esélyét, jobb, ha óvatosak vagyunk és headsetet vagy a kihangosítás funkciót használva telefonálunk.

(Forrás: medipress.hu)