B1-vitamin, a szellem vitaminja

Ki gondolná, hogy a B1-vitamin nagyon fontos a szervezetnek – legfőképpen a zsírok és alkohol lebontásához és átalakításához, valamint a szívizom és az idegsejtek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Ha még hosszú ideig szeretnénk megőrizni kicsattanó egészségünket és megelőzni számtalan betegséget, akkor itt az ideje, hogy közelebbről is megismerjük a B1-vitamint, és szoros barátságot kössünk vele.

Kevés szó esik arról, hogy a B1-vitamin mennyire sokoldalú – jótékony hatása az emberi szervezet számára nagyon fontos.

Jótékony hatása

A B1-vitamin, vagy más néven tiamin elsősorban az idegrendszer energiaellátásában játszik nagyon fontos szerepet, de a szénhidrát-anyagcsere szabályozásához is nélkülözhetetlen. Kevesen tudják, hogy ez a vitamin mennyire kulcsfontosságú a szervezetnek: elősegíti a növekedést, segíti az emésztést, javítja a szellemi tevékenységet, fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését, segít leküzdeni a légi és tengeribetegség kellemetlen tüneteit, enyhíti a hányingert és az övsömör kezelését, javulását is elősegíti.

Természetesen nem kell rögtön a patikába rohannunk egy doboz vitaminért, elég, ha odafigyelünk a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra. A B1-vitamin ugyanis nagyon sok élelmiszerben előfordul. De mik is ezek?

Vitaminforrások

A vízben oldódó B1-vitamin majdnem minden állati és növényi élelmiszerben előfordul, de ha igazán nagy mennyiségben szeretnénk a szervezetünkbe bevinni, akkor fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket: teljes kiőrlésű kenyeret, hántolatlan rizst, kölest, zabpelyhet, korpás búzát, valamint élesztőt, különféle olajos magvakat és kukoricát. A hústermékek közül a máj és a disznóhús vezeti a mezőnyt, míg a halak a tejtermékekkel együtt a sor végén kullognak. Szerencsére a legtöbb zöldségfélében – különösen a hüvelyesekben – megtalálható ez a sokoldalú vitamin, így bátran ehetünk annyi szójababot, zöldbabot, lencsét és borsót, amennyi csak belénk fér. Jó hír, hogy a B1-vitamint nem lehet túladagolni, hiánya azonban problémákat okozhat.

Hiányállapot

Ha nem étkezünk kiegyensúlyozottan és egészségesen, előfordulhat, hogy túl kevés B1-vitaminhoz jut szervezetünk. Hazánkban a lakosság kicsivel több mint tíz százalékánál áll fenn vitaminhiány, közülük is a legtöbb idős ember. A hiányállapot fáradékonysághoz, memória- és alvászavarokhoz, nyugtalansághoz, idegrendszeri zavarokhoz és szívelégtelenséghez is vezethet. Nemcsak az egészségtelen táplálkozás vezethet vitaminhiányhoz, hanem a rendszeres alkoholfogyasztás, lázas állapot, erős fizikai munka és hasmenés is.

Jó tudni:

  • a főzés és sütés melege megöli a B1-vitamint
  • a tiamin ellensége a koffein, az alkohol, a tartósítási eljárások, a levegő és a víz
  • a terhes vagy szoptató nőknek jobban oda kell figyelniük a B1-vitaminra
  • hatásosabb, ha komplexen, együttesen alkalmazzuk a B-vitaminokat, szedjünk egyszerre például B1-, B2– és B6-vitamint.

(Forrás: Vitamin B1 – wichtig für Muskeln und Nerven, németből fordította Takács Bíborka)