Dohányosoknak még fontosabbak a zöldfélék

A napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról unásig hallunk, azt azonban nem mindenki tudja, hogy nem mindegy, mit választunk. Főleg a dohányosok számára fontosabb, mit esznek, mivel a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) kockázata a vitaminbevitel korlátozásával jelentősen növekszik. Számukra jót tesz az alma, a hüvelyesek és a paprika.

Egy friss svéd kutatás szerint minden egyes gyümölcs- illetve zöldségadag elhagyása mintegy 8 százalékkal is növelheti a krónikus obstruktív légúti betegség kialakulásának kockázatát dohányosok esetében. A friss, természetes, antioxidánsokban gazdag vitaminforrás ugyanakkor komoly védelmet jelent a tüdő számára.

A paprika is védi a tüdőt

Mint kiderült, hogy az összefüggés csak az alma, a hüvelyesek és a paprika esetén mutatható ki, a bogyók, a paradicsom és a hagyma ilyen szempontból nem hoz változást. A jelenlegi ajánlás napi 400 gramm zöldség-gyümölcs fogyasztása.

Minden dohányosnak, illetve valamikori dohányosnak annyi zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania, amennyit csak tud. Ez csökkenti a krónikus tüdőbetegség kialakulásának kockázatát, továbbá csökken a szív- és érrendszeri problémák, a különféle ráktípusok esélye is, valamint nagyobb valószínűséggel őrzi meg a páciens az egészséges testsúlyt – mondja a kutatást vezető dr. Joanna Kaluza, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.

A krónikus tüdőbetegségek több mint 3 millió embert érintenek csak Nagy-Britanniában, aminek következtében a légzés nehézkessé válik, az életminőség jelentősen romlik, és a várható élettartam is csökken.