COPD: a dohányzás egyszerűen nem éri meg!

Még mindig nem eléggé közismert tény, hogy a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának hátterében leginkább a dohányzás áll. Magyarországon az ebben a betegségben szenvedők száma meghaladja a félmilliót, de sajnos közel sincs diagnosztizálva ennyi beteg – mondja dr. Mucsi János tüdőgyógyász, az Erzsébet Gondozóház főorvosa.

Mit jelent a COPD?

A COPD olyan betegség, amely hosszan tart, azaz krónikus, előrehaladása során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik. Bár a kezeléssel a tünetek enyhíthetők és a betegség romlása lassítható, a COPD az orvostudomány jelen ismeretei szerint nem gyógyítható. A COPD nemcsak Magyarországon tekinthető népbetegségnek, hanem világszerte is több mint 200 millió embert érint.

Fulladás, köhögés, nehézlégzés

A betegség legfőbb tünete a nehézlégzés, amely nemcsak fizikai terhelés esetén, hanem nyugalmi állapotban is jelentkezik. A nehézlégzést kísérheti sípoló kilégzés, tartós köhögés, fokozott nyáktermelés is, a beteg fáradékonnyá válik és akár fulladhat is. Dr. Mucsi János szerint vagy egy légúti fertőzés viszi orvoshoz a beteget, vagy az, hogy kibírhatatlanul sokat köhög, esetleg már nem bírja elvégezni a napi tevékenységét, mert terhelésre fullad, a munkában lemarad. Amikor azonban már ezek a tünetek jelentkeznek, az a súlyos légúti károsodás jele lehet.

A COPD-betegség és a dohányzás

A COPD-betegség kialakulásáért legtöbbször a dohányfüst a felelős. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a cigarettában a nikotin a káros és rákkeltő, holott a különböző égéstermékek, a kátrány az, amely a tüdő megbetegedését okozza. A dohányban alapvetően 3 féle káros anyag található. A nikotin a függőség kialakulásáért felelős, az égés során keletkező szén-monoxid gátolja a vér oxigénszállító képességét és ezáltal a szervek oxigénellátását, a kátrány pedig gyulladást, daganatot okoz mindenhol, ahova a szervezetünkben eljut. Mivel az égéstermék részecskék nagyon picik, könnyen lejutnak a léghólyagocskákba, bekerülnek a véráramba, így eljutnak mindenhova, és károsítják az egész szervezetet. COPD esetén az égéstermék leginkább a tüdőt károsítja, de sokaknál okoz szív- és érrendszeri vagy daganatos betegséget a szervezet szinte bármely pontján – magyarázza dr. Mucsi János.

Elmondása és tapasztalata szerint a COPD-ben szenvedő betegek túlnyomó többsége legalább 10 éven át naponta legalább 1 doboz cigarettát szívott el, és általában 30-40 év dohányzás után jelentkezik náluk a betegség. Mivel a dohányosok jellemzően tizenéves koruk körül szoknak rá a dohányzásra, így 30 évesen gyakran már 10-15 év dohányzás áll mögöttük.

Tévhitek a dohányzásról

A dohányzók körében a cigaretta áll az élen a károkozás jelentőségét tekintve, ez játszik leginkább szerepet a COPD kialakulásában. Tévhit azonban, hogy a vízipipa és a hagyományos pipa kevésbé káros, mindössze annyi „előnye" van, hogy más a dohányzás módja és gyakorisága, ezért kerül összességében kevesebb káros anyag a szervezetbe. Vízipipa esetében például hirtelen, a cigarettázáshoz képest nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű füst jut a szervezetbe, hiszen nemcsak a dohány ég, hanem annak adalékai és a faszén is – fejti ki dr. Mucsi János.

Egyszerűen nem éri meg!

A COPD betegség legfőbb ellenszere, ha megakadályozzuk a rászokást és segítjük a leszokást. Magyarország az elmúlt 5-10 évben sokat tett a dohányzás visszaszorításáért, például a dohánytermékeken képes jelzések kötelezővé tételével, a tiltó szabályzásokkal, a dohánytermékek adójának emelésével, a dohánytermékekhez való hozzájutás nehezítésével. Várható, hogy betiltják majd azokat az adalékanyagokat, amelyek addikciót okoznak, vagy vonzóbbá, élvezhetőbbé teszik a dohánytermékek fogyasztását.

Vegyük komolyan az intelmeket: ne szokjunk rá a dohányzásra, ha már rászoktunk, próbáljuk meg elhagyni a cigarettát. Ha már esetleg a COPD-betegség fent leírt tüneteit észleljük magunkon, mielőbb forduljunk orvoshoz, mert a pontos diagnózis és a személyre szabott terápia segíthet hosszabb ideig fenntartani a jobb életminőségünket.

Érdemes elolvasnia a témában megjelent előző cikkünket, kattintson ide!

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés