COPD: a dohányzás egyszerűen nem éri meg!

Még mindig nem eléggé közismert tény, hogy a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának hátterében leginkább a dohányzás áll. Magyarországon az ebben a betegségben szenvedők száma meghaladja a félmilliót, de sajnos közel sincs diagnosztizálva ennyi beteg – mondja dr. Mucsi János tüdőgyógyász, az Erzsébet Gondozóház főorvosa.

Mit jelent a COPD?

A COPD olyan betegség, amely hosszan tart, azaz krónikus, előrehaladása során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik. Bár a kezeléssel a tünetek enyhíthetők és a betegség romlása lassítható, a COPD az orvostudomány jelen ismeretei szerint nem gyógyítható. A COPD nemcsak Magyarországon tekinthető népbetegségnek, hanem világszerte is több mint 200 millió embert érint.

Fulladás, köhögés, nehézlégzés

A betegség legfőbb tünete a nehézlégzés, amely nemcsak fizikai terhelés esetén, hanem nyugalmi állapotban is jelentkezik. A nehézlégzést kísérheti sípoló kilégzés, tartós köhögés, fokozott nyáktermelés is, a beteg fáradékonnyá válik és akár fulladhat is. Dr. Mucsi János szerint vagy egy légúti fertőzés viszi orvoshoz a beteget, vagy az, hogy kibírhatatlanul sokat köhög, esetleg már nem bírja elvégezni a napi tevékenységét, mert terhelésre fullad, a munkában lemarad. Amikor azonban már ezek a tünetek jelentkeznek, az a súlyos légúti károsodás jele lehet.

A COPD-betegség és a dohányzás

A COPD-betegség kialakulásáért legtöbbször a dohányfüst a felelős. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a cigarettában a nikotin a káros és rákkeltő, holott a különböző égéstermékek, a kátrány az, amely a tüdő megbetegedését okozza. A dohányban alapvetően 3 féle káros anyag található. A nikotin a függőség kialakulásáért felelős, az égés során keletkező szén-monoxid gátolja a vér oxigénszállító képességét és ezáltal a szervek oxigénellátását, a kátrány pedig gyulladást, daganatot okoz mindenhol, ahova a szervezetünkben eljut. Mivel az égéstermék részecskék nagyon picik, könnyen lejutnak a léghólyagocskákba, bekerülnek a véráramba, így eljutnak mindenhova, és károsítják az egész szervezetet. COPD esetén az égéstermék leginkább a tüdőt károsítja, de sokaknál okoz szív- és érrendszeri vagy daganatos betegséget a szervezet szinte bármely pontján – magyarázza dr. Mucsi János.

Elmondása és tapasztalata szerint a COPD-ben szenvedő betegek túlnyomó többsége legalább 10 éven át naponta legalább 1 doboz cigarettát szívott el, és általában 30-40 év dohányzás után jelentkezik náluk a betegség. Mivel a dohányosok jellemzően tizenéves koruk körül szoknak rá a dohányzásra, így 30 évesen gyakran már 10-15 év dohányzás áll mögöttük.

Tévhitek a dohányzásról

A dohányzók körében a cigaretta áll az élen a károkozás jelentőségét tekintve, ez játszik leginkább szerepet a COPD kialakulásában. Tévhit azonban, hogy a vízipipa és a hagyományos pipa kevésbé káros, mindössze annyi „előnye” van, hogy más a dohányzás módja és gyakorisága, ezért kerül összességében kevesebb káros anyag a szervezetbe. Vízipipa esetében például hirtelen, a cigarettázáshoz képest nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű füst jut a szervezetbe, hiszen nemcsak a dohány ég, hanem annak adalékai és a faszén is – fejti ki dr. Mucsi János.

Egyszerűen nem éri meg!

A COPD betegség legfőbb ellenszere, ha megakadályozzuk a rászokást és segítjük a leszokást. Magyarország az elmúlt 5-10 évben sokat tett a dohányzás visszaszorításáért, például a dohánytermékeken képes jelzések kötelezővé tételével, a tiltó szabályzásokkal, a dohánytermékek adójának emelésével, a dohánytermékekhez való hozzájutás nehezítésével. Várható, hogy betiltják majd azokat az adalékanyagokat, amelyek addikciót okoznak, vagy vonzóbbá, élvezhetőbbé teszik a dohánytermékek fogyasztását.

Vegyük komolyan az intelmeket: ne szokjunk rá a dohányzásra, ha már rászoktunk, próbáljuk meg elhagyni a cigarettát. Ha már esetleg a COPD-betegség fent leírt tüneteit észleljük magunkon, mielőbb forduljunk orvoshoz, mert a pontos diagnózis és a személyre szabott terápia segíthet hosszabb ideig fenntartani a jobb életminőségünket.

Érdemes elolvasnia a témában megjelent előző cikkünket, kattintson ide!