Alma reggel, délben, este

Lé, must, sütemény – valószínűleg ezek az almából készült legismertebb termékek, de persze még sok más finomság is készíthető almából. Igen nagy a tápértéke, sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a gyümölcssavainak köszönhetően pedig a „természet fogkeféjének” tekinthető. Az almaevők állítólag kevésbé szenvednek hörgő- és tüdőbetegségekben.

Táplálkozás COPD esetén

A krónikus obstruktív tüdőbetegségnél (COPD) a légzést a hörgők szűkülése befolyásolja. A betegség progressziójával, amit „dohányos tüdő”-nek is neveznek, egyre nehezebb lesz ellátni a testet elegendő oxigénnel. A táplálkozás átállítása a COPD-kezelés fontos eleme, lehetővé teszi az érintettek számára, hogy aktívan ellensúlyozzák a tüdőbetegség lefolyását.

COPD: a dohányzás egyszerűen nem éri meg!

Még mindig nem eléggé közismert tény, hogy a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának hátterében leginkább a dohányzás áll. Magyarországon az ebben a betegségben szenvedők száma meghaladja a félmilliót, de sajnos közel sincs diagnosztizálva ennyi beteg – mondja dr. Mucsi János tüdőgyógyász, az Erzsébet Gondozóház főorvosa.

COPD: kezelhető, de nem gyógyítható

A WHO becslése alapján 2030-ra várhatóan a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött. A betegség világszerte 210 millió embert érint, Magyarországon a számuk feltételezhetően megközelíti a félmilliót, de diagnózis hiányában a betegeknek csak körülbelül kétharmadát sikerül ellátni.