Táplálkozás COPD esetén

A krónikus obstruktív tüdőbetegségnél (COPD) a légzést a hörgők szűkülése befolyásolja. A betegség progressziójával, amit „dohányos tüdő”-nek is neveznek, egyre nehezebb lesz ellátni a testet elegendő oxigénnel. A táplálkozás átállítása a COPD-kezelés fontos eleme, lehetővé teszi az érintettek számára, hogy aktívan ellensúlyozzák a tüdőbetegség lefolyását.

A COPD-s betegeknél különösen fontos, hogy egészségesen és változatosan táplálkozzanak. Ez nemcsak általában az egészséget szolgálja, hanem erősíti az immunrendszert. A COPD-nek megfelelő táplálkozás csökkenti a légúti fertőzések és az allergiás reakciók kockázatát is.

A COPD növeli az energiaigényt

A tápanyagok hasznosításához a szervezetnek oxigénre van szüksége. Az égés során felszabaduló energia viszont többek között a légzőszervi izmok számára is szükséges. A korlátozott oxigénfelvétel tehát befolyásolja az anyagcserét – és fordítva. A nehéz légzés akár tízszer nagyobb energiafogyasztást is okozhat, a COPD-betegeknek ezért különösen oda kell figyelniük arra, hogy energiában gazdag táplálékot fogyasszanak. Ha ugyanis a szervezetnek hiányzik az energia, akkor csökkenti a légzőrendszer izomzatának működését, ami tovább növeli a légszomjat, és tovább csökkenti a COPD-s beteg általános ellenálló képességét.

A COPD és az ideális testsúly

A testtömeg döntő szerepet játszik a COPD betegség lefolyásában. Ideális esetben a BMI (testtömegindex) 21 és 25 között legyen. A túlsúly és a soványság súlyosan befolyásolhatja a COPD-betegek egészségét.

Az elhízás például súlyosbíthatja a légzési problémákat, mivel a tüdő, a szív és az érrendszer nagyobb stressznek van kitéve. Ennek következtében cukorbetegség, magas vérnyomás és a szívbetegség jöhet létre.

Soványság COPD-nél

A legtöbb COPD-beteg sovány, ami gyakran az étvágytalanságra és a magas energiaigényre vezethető vissza. Ez érzékenyebbé teszi őket a fertőzésekre és az izomsorvadásra.

Ha a táplálék nem nyújt elegendő kalóriát, fehérjét, nyomelemeket és vitaminokat, akkor a hiányuk fogyást és az esszenciális aminosavak fokozott lebomlását is okozhatja.

Táplálkozás COPD-betegeknek

Magas energiaigényük miatt a tüdőbetegségben szenvedőknek meg kell változtatniuk az étrendjüket a mennyiség és az étrend tekintetében. Még a túlsúlyos emberek is lehetnek alultápláltak, ha az étrend nem megfelelő. A táplálkozási tanácsok segíthetnek a COPD-s betegeknek, hogy megváltoztassák táplálkozási és ivási szokásaikat, amelyek megfelelnek a megváltozott igényeknek.

COPD esetén a tápláléknak teljes értékűnek, alacsony zsírtartalmúnak, valamint tápanyagokban és szénhidrátokban gazdagnak kell lennie. Vegye figyelembe a következő táplálkozási javaslatokat:

  • A zsírszegény hús, a hüvelyesek és a tejtermékek jó fehérjeforrások.
  • A burgonyában és a gabonában sok szénhidrát található.
  • A fehérjék és a szénhidrátok jó kombinációja a gabona vagy burgonya tejtermékekkel.
  • A gyümölcsök és zöldségek fontos vitaminokat és tápanyagokat biztosítanak. Kerülje azonban a babot, káposztát és savanyú gyümölcsféléket, mivel ezek gázképződést okozhatnak a szervezetben.
  • Soványság esetén az étkezéseket növényi zsírokkal és diófélékkel lehet gazdagítani.
  • A nitrit- vagy sótartalmú ételek megnehezítheti a légzést.
  • A kalcium csökkenti a csontritkulás kockázatát, ami gyakori a COPD-nál.
  • A magnézium és az ómega-3 zsírsavak erősítik az immunrendszert, és segítik a szervezetet a gyulladások elleni küzdelemben.

A napi táplálék-kiegészítés esszenciális aminosavakkal tanácsos lehet, de orvossal kell megbeszélni.

Megfelelő étkezési szokások

Nemcsak az élelmiszer kiválasztása döntő fontosságú. A helyes étkezési szokások szintén fontos szerepet játszanak a COPD-nál:

  • Köhögje fel a nyálkát evés előtt, hogy elkerülje az étkezés alatti légszomjat.
  • Szánjon elegendő időt az étkezésre és rágjon alaposan.
  • Sok kis étkezés tehermentesíti az emésztőrendszert és a tüdőt.
  • Egyen este kevesebbet, és hagyjon elég időt szervezetének lefekvés előtt az emésztésre.
  • Figyelje meg szervezete reakcióját bizonyos élelmiszerekre, és szükség szerint állítsa be táplálkozását. Egyes élelmiszerek fokozott gázképződést okoznak a szervezetben, és ezáltal növelik a tüdőre és a rekeszizomra gyakorolt nyomást.

Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, ez segít a köhögésnél, és így felszabadítja a légutakat. Szénsavmentes vizet, teát és gyümölcsleveket fogyasszon. Csak az étkezés után igyon, nehogy túl hamar jóllakjon, és kerülje az alkoholos, magas cukortartalmú italokat.

A testmozgás és a táplálkozás kombinálása

A COPD táplálkozási terápiájának mindig rendszeres testmozgással kell együttjárnia – ez erősíti az izmokat, fenntartja a mobilitást és csökkenti a csontritkulás kockázatát.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a COPD-ről, ajánljuk figyelmébe az alábbi ccikket is:

COPD: kezelhető, de nem gyógyítható