COPD: a dohányzás egyszerűen nem éri meg!

Még mindig nem eléggé közismert tény, hogy a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának hátterében leginkább a dohányzás áll. Magyarországon az ebben a betegségben szenvedők száma meghaladja a félmilliót, de sajnos közel sincs diagnosztizálva ennyi beteg – mondja dr. Mucsi János tüdőgyógyász, az Erzsébet Gondozóház főorvosa.

Vízipipa: kátrány, fertőzések, függőség

Keleten a vízipipázás része a hagyománynak, és fontos része az arab kultúrának. Az utóbbi években a vízipipa Európában is megjelent, különösen a városokban van bőséges kínálat vízipipa-bárokban és -éttermekben, ahol nyilvánosan használható a vízipipa. Szívását a cigaretta kevésbé káros alternatívájának tekintik, szakértők azonban ezzel nem értenek egyet.

A nikotinos rágó és tapasz nemcsak függőséget okoz, de rákkeltő is

A dohányzásról történő leszokást segítő termékekben – legyen az tapasz, rágógumi vagy elektromos cigaretta – lévő nikotin többezres nagyságrendű mutációt okoz a DNS-ben – méghozzá ahhoz hasonlót, amilyet az oxidatív stressz idéz elő a sejtekben, ami szintén rákhoz vezethet. Azaz aki így próbál leszokni, az sajnos ugyanúgy ki lehet téve a rák veszélyének.

Az e-cigaretta egészségtelenebb, mint a hagyományos

Az elektromos cigarettát szívók több nikotint és egyéb mérget lélegeznek be – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint ők többet pöfékelnek, mélyebbre szívva a füstöt. Az e-cigaretta emiatt már nem tekinthető egészséges leszokási alternatívának, sőt, az azt használó diákok 12 százaléka sosem szívott hagyományos cigarettát.

A nikotinos rágó is ártalmas a magzatra

Sok, korábban dohányos kismama használ nikotinos tapaszt vagy rágógumit, hogy könnyítse a cigarettáról való leszokást. A kutatók szerint azonban ettől könnyen lehet magas a születendő gyermek vérnyomása, amerikai tudósok ugyanis azt gyanítják, hogy az anyaméhen így átjutó nikotin károsítja a baba vérlemezkéit, így hamar kialakulhat a magas vérnyomás és a szívproblémák.

Dohányzás: hogyan védekezhetünk?

A cigarettázás (dohány szívása) az egészségkárosodás egyik legsúlyosabb oka. Ezt támasztja alá maga az élet, emellett különböző statisztikák és komoly tudományos tanulmányok is. Ennek ellenére a népesség mintegy egyharmada dohányzik, sajnos főleg a fiatalok, sőt lányok, a leendő anyukák is…

Dohányzás: hogyan védekezhetünk?

A cigarettázás (dohány szívása) az egészségkárosodás egyik legsúlyosabb oka. Ezt támasztja alá maga az élet, emellett különböző statisztikák és komoly tudományos tanulmányok is. Ennek ellenére a népesség mintegy egyharmada dohányzik, sajnos főleg a fiatalok, sőt lányok, a leendő anyukák is…

Mondjon búcsút a dohányzásnak!

Egy új inhalációs eszköz hamarosan lehetővé teszi majd, hogy a nikotint közvetlenül a tüdőbe juttassuk. Az új amerikai ötlet hatékonyabb, mint ha valaki rágyújt egy cigarettára, és csökkenti is a rágyújtás iránti vágyat.

A magyar cigarettáknak is nőtt a nikotintartalma?

Hét év alatt 11%-kal több lett a nikotin az amerikai cigarettákban – állítják a Harvard egyetem kutatói. Utánajártunk az itthoni helyzetnek. Kiderült: egyetlen hatóságot sem érdekel, mennyi a nikotin a hazai füstölnivalókban, független vizsgálatokra pedig nincs pénz.

A dohányost igen erősen magához láncolja a szenvedély

Több mint félezer év távlatából is vitathatatlan érdeme Kolumbusz Kristófnak, hogy az Új világból elhozta nekünk a paradicsomot, paprikát, burgonyát. Ám abban nagyot hibázott a derék felfedező, hogy az ízletes zöldségek mellé hajójára tette a dohánypalántákat is.