Dohányzás: hogyan védekezhetünk?

A cigarettázás (dohány szívása) az egészségkárosodás egyik legsúlyosabb oka. Ezt támasztja alá maga az élet, emellett különböző statisztikák és komoly tudományos tanulmányok is. Ennek ellenére a népesség mintegy egyharmada dohányzik, sajnos főleg a fiatalok, sőt lányok, a leendő anyukák is…

A dohányzás több mint 90%-ban felelős a rosszindulatú tüdődaganatok keletkezéséért, de nagymértékben hozzájárul a vastagbél, a végbél, a gyomor, a húgyhólyag, a prosztata és a női nemi szervek daganatos megbetegedéseinek kialakulásához is… Mindemellett több mint 30%-ban okolható a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálesetekért.

A nikotin elképesztő hatása

Hát nem gyönyörű?!A nikotin az érrendszer számára az egyik legerősebb méreg, amely a cigaretta meggyújtása után már 10 másodperc alatt bekerül a szervezetbe. Egyetlen szál cigaretta körülbelül 9 mg nikotint tartalmaz, amelynek egyharmada (a fajtától függően 1-4 mg – a szerk.) be is kerül a testbe. Tudni kell, hogy már 0,2 mg nikotin is hat az emberi szervezetre, és igen gyorsan kialakul a vele szembeni függőség.

Már egyetlen szál cigaretta elszívása következtében is hosszú időre összeszűkülnek az erek, és ezzel csökken a szervek vér- és oxigénellátása. A nikotin különösen negatív hatást gyakorol a szív koszorúereire, mert azok összeszűküléséhez vezet, és elősegíti a vérrögök (thrombusok) képződését. Mindkét folyamat a koszorúerek elzáródásához és szívinfarktushoz vezethet.

A cigarettafüst a nikotinon kívül természetesen további káros anyagokat tartalmaz, köztük vannak rákkeltő (karcinogén) hatásúak, valamint mérgek, mint pl. cianidok, formaldehid, kátrány, nehéz fémek, nitrogénvegyületek stb.

Ráadásul már egyetlen cigaretta elszívása után különösen nagy mennyiségű szabad gyök keletkezik. Ezek – mint ismeretes – károsítják a szöveteket, és az idő előtti öregedés is a számlájukra írható.

Antioxidáns védelem

Természetesen a legjobb, leghatékonyabb és főleg a legegyszerűbb megoldás, ha nem dohányzunk!

Egészségére...A leszokás azonban első „próbálkozásra” sokaknak nem sikerül, és nem minden dohányos olyan figyelmes a családjával, gyerekeivel, barátaival vagy kollégáival, hogy a füstöléssel ne zavarja mások életét. Ezért az aktív és passzív dohányosok számára egyaránt bölcs dolog legalább bizonyos mértékig óvni az egészséget, megszüntetni, pontosabban szólva csillapítani a dohányzás nem kívánt hatásait. Ebben segítségünkre vannak a természetes anyagok, az úgynevezett antioxidánsok. Közéjük tartozik több vitamin és néhány ásványi anyag.

Az Energy készítményei közül rendkívül hatékony antioxidáns a FLAVOCEL. Természetes és komplex formájú C-vitamint (aszkorbinsavat), valamint bioflavonoidokat tartalmaz, és a szudáni hibiszkusszal együtt támogatja az immunrendszer működését. Mivel a dohányosoknak több C-vitaminra van szükségük, a készítmény adagolása számukra napi 3×2 tabletta, étkezés után. (A nem dohányzóknak megelőzésképpen a napi 2-3×1 tabletta is elegendő.)

Antioxidáns védelmet biztosító, komplex multivitamin készítmény a B!OMULTIVITAMIN, amelyből naponta 1 kapszula fogyasztása javasolt.

További antioxidánsokat – főleg szelént, cinket és krómot – tartalmazó készítmény a kolloid ásványi anyagok koncentrátuma, a FYTOMINERAL. Ezt a terméket leginkább úgy érdemes használni, hogy 20-30 cseppet elkeverünk 2 liter tiszta vízben, és a nap folyamán iszogatjuk. Ezzel a megoldással arról is gondoskodunk, hogy megfelelő mennyiségű folyadék kerüljön a szervezetünkbe.

Zöld élelmiszerek, humátok

A BARLEY és a SPIRULINA BARLEY az úgynevezett zöld élelmiszerek közé tartozik. Mindkét készítmény antioxidáns, gyulladásellenes és méregtelenítő hatású, egyben gazdag forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és enzimeknek. A BARLEY adagolása: naponta 2×2 mérőkanálnyi, egy pohár langyos vízben elkeverve. Ezt étkezés előtt kb. 20 perccel kell kiinni. (Mivel a zöldárpa erős energetizáló, frissítő, élénkítő hatású, tapasztalat szerint a napi adagot vagy reggel egyszerre, vagy pedig 2 részre elosztva, reggel és legkésőbb kora délután érdemes bevenni – a szerk.). A SPIRULINA BARLEY adagolása: naponta 2×2 tabletta.

A dohányosok szervezetének mélyreható méregtelenítésére (a szervezet megtisztítására) – de nem csak az övékre – kiválóan alkalmasak a CYTOSAN-ban található humátok. Ezek az anyagok rendkívül erős antioxidánsok, szó szerint bekebelezik a szabad gyököket. A CYTOSAN-t naponta 2×1 kapszula adagban javasolt szedni. Ne feledkezzünk meg közben a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról.

Felettébb jótékony hatása van a KOROLEN-nek is. Ez a gyógynövény-koncentrátum az alap Pentagram® készítmények közé tartozik, regenerálja a szívet és az érrendszert, emellett daganatellenes hatású. Adagolása: naponta 2-3×5-7 csepp, egy pohár vízben elkeverve.

Az említett készítmények segítenek mérsékelni a dohányzásnak a szívre és az érrendszerre, az immunrendszerre és tulajdonképpen a szervezet egészére kifejtett káros hatásait, miközben támogatják annak megtisztulását és regenerációját. Ezenkívül nagyon fontos még a megfelelő életvitel, a friss levegőn végzett, elegendő mennyiségű mozgás, a rekreációs sport (turisztika, kerékpározás, úszás stb.) és a pozitív gondolkodás is.

Dr. Július Šípoš
kardiológus

További információ az Energy menüpontunkban, valamint a cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)