A nikotinos rágó és tapasz nemcsak függőséget okoz, de rákkeltő is

A dohányzásról történő leszokást segítő termékekben – legyen az tapasz, rágógumi vagy elektromos cigaretta – lévő nikotin többezres nagyságrendű mutációt okoz a DNS-ben – méghozzá ahhoz hasonlót, amilyet az oxidatív stressz idéz elő a sejtekben, ami szintén rákhoz vezethet. Azaz aki így próbál leszokni, az sajnos ugyanúgy ki lehet téve a rák veszélyének.

A nikotinos rágó és tapasz nemcsak függőséget okoz, de rákkeltő isA nikotintapaszok rengeteg dohányosnak segítettek már abban, hogy felhagyjanak a káros szenvedéllyel. Ám egy friss kutatás szerint talán mégis többet ártanak, mint használnak. Egyesült államokbeli kutatók megállapították, hogy a nikotin már önmagában is rákot okozhat. A Virginiai Bioinformatikai Intézet munkatársai úgy vélik: a nikotinos termékekben lévő hatóanyag olyan erős karcinogén, azaz rákkeltő, hogy egészségügyi szempontból „nem biztonságos”.

A nikotin a cigarettafüstben megtalálható 4 000 vegyület egyike. Noha az anyagok közül sok már régóta karcinogénként ismert, a nikotint eddig inkább addiktívnak, tehát függőséget okozónak tartották, mintsem rákkeltőnek. A nikotint széles körben alkalmazzák leszokást segítő termékeknél, például rágóguminál vagy tapaszoknál, illetve a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektromos cigarettákban is ott rejlik.

Az amerikai kutatók most viszont rávilágítottak, hogy a nikotin több ezer egypontos nukleotid-polimorfizmusnak (SNP) hívott mutációt okoz a sejtekben. Hasonló folyamat játszódik le akkor, ha oxidatív stressz éri a szervezetet, ami a rák egyik kiváltó tényezője. „Most már teljes képpel tudunk szolgálni a nikotin génekre gyakorolt hatásáról” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Jasmin Bavarva.