Mondjon búcsút a dohányzásnak!

Egy új inhalációs eszköz hamarosan lehetővé teszi majd, hogy a nikotint közvetlenül a tüdőbe juttassuk. Az új amerikai ötlet hatékonyabb, mint ha valaki rágyújt egy cigarettára, és csökkenti is a rágyújtás iránti vágyat.

cigarettaAz új technika segít a dohányosoknak a leszokásban, és már kaphatók a piacon más nikotin tartalmú inhalációs eszközök. Az új eszköz azoknak is jó, akik még dohányoznak és azoknak is, akik már leszoktak, de újra csábítja őket a dohányzás. Az inhalátorral hozzájuthatnak a kívánt nikotinadaghoz a cigaretta más káros hatásai és a füst mérgező anyagai nélkül. Bár ezek az eszközök egyelőre nem teljesen megbízhatók, mivel a nikotin egy része a szájban marad, de nem kerül be a véráramba, az elvonási tüneteket jelentős mértékben csökkentik.

Működik, de még várni kell rá

Jed Rose, a Duke Egyetem munkatársa elmondat, hogy az inhalátorban lévő gőz pirosszőlő savat és nikotint tartalmaz, melyek együtt apró kristályos molekulákká alakulnak, ezeket pedig már be lehet lélegezni. Egy kísérlet során Rose néhány dohányosnak adott tíz inhalátort, melyben a pirosszőlő sav és nikotin keveréke volt, tíz normál inhalátort és tíz másikat, melyekben kontrollként friss levegő volt. A vérminták igazolták, hogy az új technika kisebb dózisú nikotint juttat a vérbe, ezért hatékonyan csökkenti a rágyújtás iránti vágyat.

A pirosszőlősav-nikotin inhalátor azonban, úgy tűnik, kissé jobban irritálja az orrnyálkahártyát, mint más inhalációs eszközök, tehát a kényszeres dohányosoknak még várniuk kell egy keveset a legújabb változatra. Mielőtt a pirosszőlősav-nikotin inhalátor kapható lesz a patikákban, néhány tesztet el kell még végezni, és vizsgálni kell a hosszabb távú használat hatásait, hogy azoknál, akik meg akarnak szabadulni e rossz szokástól, ne forduljon elő nem várt mellékhatás. A kutatók azonban optimisták, mivel a pirosszőlősav az emberi szervezetben is előforduló vegyület, amely a normál szénhidrát anyagcsere során keletkezik.

(Forrás: Addio alla nicotina; olaszból fordította: G.Á.)