Leszokás a dohányzásról – 12 javaslat

Senki sem állítja, hogy a dohányzásról könnyű leszokni. Ha azonban siker koronázza a próbálkozásunkat, mindent meg kell tenni az eredmény megőrzésééért. A dohányzásról való leszokás befejezése után stabilizálni kell a sikert, hogy elkerüljük a visszaesést, meg kell próbálni beépíteni az új viselkedési mintákat a mindennapi életbe cigaretta nélkül.

Így könnyebb letenni a cigarettát

Léteznek bizonyos egyszerű tippek, amelyek segíthetik a dohányzásról való leszokást. Készítsünk listát arról, miért is lenne hasznos, ha leszoknánk. Jó ötlet például, ha hideg vizet iszunk szívószál segítségével. Ez nemcsak a cigarettázás aktusát helyettesíti, de a művelet során dopamin is felszabadul, ami segít a feszültség csökkentésében.

Ha leszokik, nem biztos, hogy meghízik

A dohányosok is tudják, hogy érdemes lenne felhagyni a rossz szokással. A légutak kipihenhetnék magukat, csökkenne a szív-és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázata. Sok ex-dohányos küzd azonban a súlygyarapodással. Eláruljuk, miért következik be gyakran testsúlynövekedés az egykori dohányosoknál, és mit kell tenni, hogyan kerülhetik ezt el.

Soha nem késő leszokni!

Még 70 éves kor után sem késő leszokni a dohányzásról, mert ekkor is van esély az agy teljesítményét csökkentő károsodás visszafordítására. A leszokás a legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis visszafordítja az agyra gyakorolt káros hatásokat, és védelmet nyújt a demenciával szemben. A gyógyulási folyamat már a leszokás pillanatában elkezdődik.

Mennyit hízik, ha leszokik?

Sokan aggódnak amiatt, hogy a dohányzásról való leszokás után meghíznak. Bebizonyosodott, hogy az erős dohányosok és az eleve elhízottak súlya gyarapodik jobban ilyenkor. Aki leszokik a dohányzásról, erre számíthat: a napi 25 szálat szívók súlya átlagosan 10,4 kilogrammal gyarapodott egy év alatt, a legfeljebb 15 szálat szívóké semennyivel.

Halolajjal könnyebb leszokni

Kevesebbet dohányoztak azok, akik halolajat fogyasztottak. A kísérletben résztvevők egy hónapon át mindennap omega-3 kapszulát kaptak, ennek eredményeképpen 11 százalékkal visszaesett a dohánytermék-fogyasztásuk. Az omega-3 zsírsavak – a már ismert előnyök mellett – a dohányzásról való leszokásban is segíthetnek, mert csillapítják a nikotin iránti sóvárgást.

Szokj le a dohányzásról elvonási tünetek nélkül

A dohányzás abbahagyására készülőknek már nem kell tartaniuk a kellemetlen elvonási tünetektől. Több olyan módszer is létezik napjainkban, amelyek elvonási tünetek nélkül segítik át a dohányosokat a leszokáson, és bár a legtöbbnek van valamilyen mellékhatása, a szakértők szerint a leszokás előnyei messze túlszárnyalják a mellékhatások kockázatát.

Dohányzás: sosem késő abbahagyni

Egy nemrégiben elkészült felmérés szerint még azok a dohányosok is veszítenek átlagosan négy évet az életükből, akik amúgy hetven éves korukig is elélnek. Amint azt a kutatást végző dr. Emberson kifejtette, annak ellenére, hogy a dohányosok száma, illetve a cigaretták kátránytartalma is lecsökkent az utóbbi időben, Európában még mindig a dohányzás áll az első helyen a megelőzhető halálokok között.

Meditáció segíthet a dohányosoknak a leszokásban

Egy meditációs technika elsajátítása megkönnyítheti a dohányadag csökkentését, legalábbis rövidtávon – derül ki egy friss kutatásból. Az eredmény csupán öt dohányos tapasztalatain alapszik, és a véletlen műve is lehet. A kutatók szerint azonban a módszer akkor is ígéretes lehet, ha más dohányosoknál nem vezetett eredményre a hasonló relaxáció. A kérdés tehát, hogy meditáljon-e, aki kevesebbet akar dohányozni?

Még idős korban is megéri leszokni a cigiről

Egyre több bizonyíték merül fel azzal kapcsolatban, hogy a dohányzás megrövidíti az életet, a szakértők szerint azonban nincs olyan, hogy túl késő a leszokáshoz. Akár még idős korban is megéri letenni a cigarettát, az életminőség ugyanis ekkor is javul, továbbá csökkennek a dohányzással kapcsolatos kockázatok.