Így könnyebb letenni a cigarettát

Léteznek bizonyos egyszerű tippek, amelyek segíthetik a dohányzásról való leszokást. Készítsünk listát arról, miért is lenne hasznos, ha leszoknánk. Jó ötlet például, ha hideg vizet iszunk szívószál segítségével. Ez nemcsak a cigarettázás aktusát helyettesíti, de a művelet során dopamin is felszabadul, ami segít a feszültség csökkentésében.

Ha ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy rágyújtsunk, segít, ha egy könnyű, finom ételt veszünk magunkhoz. Ha egy egyszerű salátában gondolkodunk, a hízás is elkerülhető.

Rágyújtás helyett mossunk fogat

Érdemes a rövid távon észlelhető pozitívumokat is rögzíteni. Írjunk egy listát arról, miért volt érdemes letenni a cigarettát: jobban tudunk spórolni, nem kell mindig otthagyni a társaságot a legjobb beszélgetéseknél, energikusabbak vagyunk stb.

A gyakori fogmosás abban segít, hogy mindig frissnek érezzük a szánkat, ezért ne is érezzünk késztetést, hogy ezt a friss illatot és ízt cigarettával rontsuk el.

Az alkohol a leszokás korai fázisában kerülendő. A legtöbb ember azért szokik vissza a cigarettára, mert megszokta, hogy ha megiszik egy sört, rá is „kell” gyújtania.

Nem árt, ha a biztonság kedvéért egy ideig kimondottan nemdohányzó helyekre járunk: könyvtár, színház, mozi, bolt. Minél inkább elvonódik a figyelmünk az élmények hatására, annál könnyebb lesz leszoknunk.

Mindig legyen kéznél a lista, hogy miért döntöttünk úgy, hogy letesszük a cigarettát. Ez segít abban, hogy a nehezebb pillanatokban is emlékezzünk arra, miért éri meg.

Az aktív testmozgás nem csak abban segít, hogy figyelmünk elvonódjon a dohányzásról, de azért is hasznos, mert a sport során felszabaduló hormonok oldják a stresszt és örömérzetet nyújtanak.