Halolajjal könnyebb leszokni

Kevesebbet dohányoztak azok, akik halolajat fogyasztottak. A kísérletben résztvevők egy hónapon át mindennap omega-3 kapszulát kaptak, ennek eredményeképpen 11 százalékkal visszaesett a dohánytermék-fogyasztásuk. Az omega-3 zsírsavak – a már ismert előnyök mellett – a dohányzásról való leszokásban is segíthetnek, mert csillapítják a nikotin iránti sóvárgást.

Halolajjal könnyebb leszokniAz omega-3 zsírsavak a már ismert szív- és érrendszeri, illetve idegrendszeri előnyök mellett a dohányzásról történő leszokásban is segíthetnek, mivel csillapítják a nikotin iránti sóvárgást – állítják a szakemberek.

A kísérletben résztvevők egy hónapon át mindennap omega-3 kapszulát kaptak, aminek eredményeképpen 11 százalékkal visszaesett a dohánytermék-fogyasztásuk.

A kutatást vezető Dr. Sharon Rabinovitz Shenkar, az izraeli Haifai Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg kapható, leszokást segítő gyógyszerek és gyógyhatású készítmények nem elég hatékonyak, ráadásul kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

„Sikerült kimutatnunk, hogy az omega-3 olcsó és könnyen elérhető megoldást nyújt mellékhatások nélkül, s számottevően csökkenti a dohányzás mértékét” – fogalmazott a szakértő.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a dohányzás csökkenti az esszenciális szírsavak arányát az agyban, főleg az omega-3 típusúakét.

Az omega-3 hiány kárt tesz az idegsejtek szerkezetében, ráadásul gátolja a kommunikációt közöttük. Ennél fogva tompítja az agy örömmel és elégedettség-érzettel kapcsolatos régióinak működését. Mivel ezek fontos szerepet játszanak a jutalomszerzésben és a döntéshozatalban, befolyásolják a függőségi magatartást. Az omega-3 alacsony szintje tehát megnehezíti a leszokást, hiszen nikotin utáni sóvárgáshoz vezet.

„A nyomás és a stressz hatására gyújtanak rá az emberek” – magyarázta Dr. Shenkar, aki ezúttal 48 dohányzót vett górcső alá. A résztvevők átlagosan 11 éve cigarettáztak, napi 14 szál elszívásával. Az omega-3 zsírsavat kapó csoport tagjainak 950 milligrammos hatóanyag-tartalmú kapszulát adtak.

Az eredmények a Journal of Psychopharmacology című szaklapban jelentek meg.