Vízipipa: kátrány, fertőzések, függőség

Keleten a vízipipázás része a hagyománynak, és fontos része az arab kultúrának. Az utóbbi években a vízipipa Európában is megjelent, különösen a városokban van bőséges kínálat vízipipa-bárokban és -éttermekben, ahol nyilvánosan használható a vízipipa. Szívását a cigaretta kevésbé káros alternatívájának tekintik, szakértők azonban ezzel nem értenek egyet.

Kedvelt a fiatalok körében

A vízipipa különösen a serdülők és a fiatal felnőttek körében népszerű, baráti körben együtt szívják. A pipa egy vízzel teli üvegtartályból és egy füstelvezető oszlopból áll, a dohánytartó fej speciális dohánnyal van megtöltve. Hosszú csövön keresztül, egy csutorán át lélegzik be a dohányfüstöt. A vízipipa dohányhoz legtöbbször gyümölcsös ízek társulnak, amelyek a dohányt a szokásosnál sokkal ízletesebbé teszik. Éppen ebben látják a problémát a szakértők és orvosok.

Bőséges kínálatA vízipipa, mint kapudrog

Éppen azért, mert a vízipipán át belélegzett dohány íze nem keserű, szolgálhat úgynevezett kapudrogként. Ellentétben a füstszűrővel, a vízipipán át szívott dohányfüst szaga édeskés, így az egészségügyi kockázatot nagymértékben alábecsülték.

Sok szülő nem tudja, hogy a vízipipa ártalmas lehet. De csakúgy, mint a cigaretta, a vízipipa szívásakor is bejutnak a szervezetbe veszélyes anyagok, pl. nikotin, szén-monoxid, kátrány, ólom vagy nikkel. Aki naponta szív vízipipát, kotinin jelenik meg a vizeletében, amely körülbelül 10 elszívott cigarettának felel meg.

Kátrány, fertőzések

Tévhit ráadásul az, hogy a vízipipában lévő víz megszűri és tisztítja a dohányt. Még ha a pipa füstjét nem is lélegzik be közvetlenül, mint a cigarettáét, nagy mennyiségű nikotin kerül a véráramba. Nem szabad elfelejteni, hogy a vízipipa füstjének belélegzése gyakran mélyebb és intenzívebb, mint a cigarettáé.

Félrevezető a 0% kátrány feltüntetése a különleges vízipipadohány csomagolásán. A kátrány mindig akkor jelentkezik, amikor a dohányt melegítik, ami a vízipipánál is fennáll. De nemcsak a dohány jelent veszélyt szennyeződéseivel együtt az egészségre. A higiénia hiánya vezethet fertőzésekhez, pl. hepatitiszhez és a herpeszhez. Ha ugyanis többen osztoznak a vízipipa csutoráján, a nyálmaradványok betegségeket terjeszthetnek.

Függőség alakulhat ki

A dohányzás és a függőség közeli barátok. A függőség kialakulásának oka a nikotin, és pontosan ez van jelen a vízipipában. Hogy a cigaretta okozta kockázat lényegesen magasabb-e, mint a vízipipa füstje, vagy fordítva, még nem eléggé tisztázott. Nyilvánvaló, hogy a vízipipa füstje semmilyen módon nem segíti elő az egészséget. A vízipipások érveit, hogy a vízipipa szívása a test és elme kikapcsolódását szolgálja, az orvosok nem tudják bizonyítani, de vannak már ismert kötődési tényezők:

egy cigaretta elszívásánál szignifikánsan magasabb nikotinkoncentráció mutatható ki a vérben
nagyobb a fertőzésveszély
a nikotin függővé tesz, függetlenül a fogyasztás formájától

(Németből fordította: Koncz László)