Vízipipa: kátrány, fertőzések, függőség

Keleten a vízipipázás része a hagyománynak, és fontos része az arab kultúrának. Az utóbbi években a vízipipa Európában is megjelent, különösen a városokban van bőséges kínálat vízipipa-bárokban és -éttermekben, ahol nyilvánosan használható a vízipipa. Szívását a cigaretta kevésbé káros alternatívájának tekintik, szakértők azonban ezzel nem értenek egyet.

A vízipipa is mérgező!

A közhiedelemmel ellentétben a vízipipa nem számít biztonságos dohányzási módnak. Sok fiatal véli könnyed, biztonságos dohányzási módnak a vízipipázást, ám egy új kutatás alapján az eszköz füstje mérgező benzolt tartalmaz. A benzolról már bebizonyosodott, hogy növeli a leukémia kialakulásának kockázatát, és nincs belőle biztonságosan bevihető mennyiség.

A vízipipa egészségtelenebb, mint hittük

Noha sokak szerint a vízipipa teljesen ártalmatlan eszköz, a friss kutatások szerint veszélyesebb, mint gondolnánk – derül ki az amerikai National Institutes of Health és a California Tobacco-related Disease Research Program felméréséből, amely a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklap friss számában került publikálásra.