A vízipipa is mérgező!

A közhiedelemmel ellentétben a vízipipa nem számít biztonságos dohányzási módnak. Sok fiatal véli könnyed, biztonságos dohányzási módnak a vízipipázást, ám egy új kutatás alapján az eszköz füstje mérgező benzolt tartalmaz. A benzolról már bebizonyosodott, hogy növeli a leukémia kialakulásának kockázatát, és nincs belőle biztonságosan bevihető mennyiség.

A vízipipa is mérgező!A benzolról már bebizonyosodott, hogy növeli a leukémia kialakulásának kockázatát – állítják a szakértők, akiknek tanulmánya a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szakfolyóirat november 21-i számában jelent meg.

„A közhiedelemmel ellentétben a vízipipa nem számít biztonságos dohányzási módnak” – hangsúlyozta a szerzőként közreműködő Nada Kassem, a San Diegói Állami Egyetem munkatársa.

A kutatócsoport az S-fenilmerkapturát-sav (SPMA) jelenlétét vizsgálták meg 105 vízipipázó és 103 füstnek kitett passzív dohányzó vizeletében. Ez az anyag a benzol mellékterméke.

Egy vízipipa-bárban eltöltött este után négyszeresére nőtt a pipázók SPMA-szintje, illetve 2,6-szeresére azoké, akik passzív formában szívták be a füstöt. Magánlakásban történő vízipipázást követően ugyanez az érték a kétszeresére emelkedett a pipázóknál, ám nem változott a nemdohányzóknál.

„A vízipipa füstje szénégéssel jár, hiszen erre van szükség a füst előállításához. A füstből belélegezhető rákkeltő és mérgező anyagok mellett az egymás társaságában időt töltő vízipipázók nagy mennyiségben részesülnek tehát a szénégéssel járó káros vegyületekből is” – taglalta Kassem.

A kutató hozzátette, hogy benzolból nem létezik biztonságosan bevihető mennyiség, ezért az eredmények a vízipipa-használat korlátozásáért vagy betiltásáért beszélnek, tehát jogszabályi beavatkozás szükséges.