A nikotinos rágó is ártalmas a magzatra

Sok, korábban dohányos kismama használ nikotinos tapaszt vagy rágógumit, hogy könnyítse a cigarettáról való leszokást. A kutatók szerint azonban ettől könnyen lehet magas a születendő gyermek vérnyomása, amerikai tudósok ugyanis azt gyanítják, hogy az anyaméhen így átjutó nikotin károsítja a baba vérlemezkéit, így hamar kialakulhat a magas vérnyomás és a szívproblémák.

A dohányos nőket rendszerint felszólítják, hogy teherbeesésük után azonnal tegyék le a cigarettát, mivel a nikotin többek között koraszülést, bölcsőhalált, fogyatékosságot és számos gyermekkori betegséget okozhat. Sok kismama azonban nagyon nehéznek találja a cigarettáról való végleges lemondást, így az orvosok nekik általában azt javasolják, használjanak nikotinos tapaszt vagy rágót. Sokáig ugyan ezekre a termékekre is ráírták, hogy – hasonlóan a máj-, vese-, és szívbetegségben szenvedőkhöz – várandós nőknek nem ajánlják őket, 2006-ban azonban ezt a kitételt eltörölték, mivel úgy találták, az előnyök többet nyomnak a latban, mint az esetleges kockázatok.

A Pharmacology című brit folyóiratban megjelent tanulmány most ellentmondani látszik a korábbi feltételezéseknek. A kísérleti patkányokon ugyanis azt figyelték meg, hogy ha a vemhes állat nikotint kapott, kölykének magas lett a vérnyomása – amely a szívinfarktus és a stroke egyik leggyakoribb előidézője.

Dr. DaLiao Xiao, a Kaliforniai Egyetem Loma Linda Orvosi Iskolájának tanára így írt a felfedezésről: „Úgy tapasztaltuk, hogy még a nikotinos tapasz és rágó is hosszú távon károsítja a gyermeket.” Ugyanakkor az orvosok szerint a rágógumi valamivel kevésbé erős, mint a tapasz.

Jeremy Pearson, a Brit Szívgyógyász Szövetség orvosi igazgatója így nyilatkozott: „Bebizonyosodott, hogy a nikotinnak nem csupán azonnal észrevehető, hanem hosszú távú káros hatásai is vannak a magzatra nézve. Ez az anyag minden formájában árt, ám a tapasz és a rágógumi még mindig jobb, mint a cigaretta. Ma már annyi módszer segít a leszokásban, hogy megbocsáthatatlan, ha egy anya dohányzik a várandóssága alatt.”

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mi minden van a rágógumiban?