Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Mi minden van a rágógumiban?

A rágógumi igen népszerű: becslések szerint minden német évente 100 rágógumit rág. A gyerekek lelkesednek a felfújható buborékokért és az automaták színes golyóiért, de a felnőttek is szeretik a rágót. A sokféle fajtát különféle okokból rágják: egyesek fogápolásra használják, mások nikotinos rágógumit rágnak, ha úgy érzik, hogy cigarettára van szükségük.

A cukormentes rágó, a xilitol halálos lehet a kutyákra

A cukormentes rágógumi káros lehet négylábú barátainkra – sőt, akár halálos is. A xilitol nevű édesítőszer ugyanis az emberekre nem veszélyes, a kutyák szervezete azonban nem úgy dolgozza fel, ahogyan az embereké. Gyorsan felszívódik bennük, hirtelen megugorhat az inzulinszintjük, ami veszélyesen alacsony vércukorszintet okoz, és életveszélyes lehet.

Nem lenyelni, rágni!

A rágógumi igen népszerű, becslések szerint minden német 100 rágógumit rág évente. A gyerekek lelkesednek a gumibuborékokért és az automatákból származó színes golyókért, de a felnőttek is szeretik a rágógumit. A sok fajtát különböző okok miatt rágják: egyesek szájápolásra használják, mások nikotinos gumit rágnak, ha éppen a cigarettáról akarnak leszokni.

A nikotinos rágó is ártalmas a magzatra

Sok, korábban dohányos kismama használ nikotinos tapaszt vagy rágógumit, hogy könnyítse a cigarettáról való leszokást. A kutatók szerint azonban ettől könnyen lehet magas a születendő gyermek vérnyomása, amerikai tudósok ugyanis azt gyanítják, hogy az anyaméhen így átjutó nikotin károsítja a baba vérlemezkéit, így hamar kialakulhat a magas vérnyomás és a szívproblémák.