A cukormentes rágó, a xilitol halálos lehet a kutyákra

A cukormentes rágógumi káros lehet négylábú barátainkra – sőt, akár halálos is. A xilitol nevű édesítőszer ugyanis az emberekre nem veszélyes, a kutyák szervezete azonban nem úgy dolgozza fel, ahogyan az embereké. Gyorsan felszívódik bennük, hirtelen megugorhat az inzulinszintjük, ami veszélyesen alacsony vércukorszintet okoz, és életveszélyes lehet.

A cukormentes rágógumi édes ízét adó xilitol az USA Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatala (FDA) szerint veszélyes a kutyákra. Az FDA az elmúlt években több jelentést is kapott arról, hogy kutyák xilitolmérgezést szenvedtek. A vegyület több fogyasztási cikkben, például a cukormentes cukorkákban, a leheletfrissítő mentacukrokban, a péksüteményekben, rágóvitaminokban, szájvizekben és fogkrémekben is megtalálható.

Nem kutyának valóHa valaki attól tart, hogy a kutyája esetleg xilitol tartalmú élelmiszert vagy terméket fogyaszt, ellenőrizze az összetevők listáját a termék címkéjén – javasolta Martine Hartogensis, az FDA állatorvosa. Ha tényleg van benne xilitol, ügyeljen arra, hogy háziállata ne férhessen hozzá.

A szakértő azt javasolja, hogy xilitolmérgezés gyanúja esetén azonnal állatorvoshoz vagy állatkórházba kell vinni a kutyát. Az állat ilyen esetben hányhat, vagy a kórosan alacsony vércukorszinttel rendelkező emberekhez hasonló tüneteket mutathat, például letargikussá válhat, legyengülhet, koordinációs zavarokat és görcsrohamokat tapasztalhat. Megfigyelésre is szükség lehet, mivel a tünetek néha csak 24 órával később jelentkeznek.

Az FDA szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a xilitol hatásának elkerülése érdekében tartsuk távol a kutyáktól az emberi fogkrémeket, cukormentes rágógumit és az egyéb xilitol tartalmú termékeket. A kutyák fogát ne mossuk embereknek szánt fogkrémmel.