Mi minden van a rágógumiban?

A rágógumi igen népszerű: becslések szerint minden német évente 100 rágógumit rág. A gyerekek lelkesednek a felfújható buborékokért és az automaták színes golyóiért, de a felnőttek is szeretik a rágót. A sokféle fajtát különféle okokból rágják: egyesek fogápolásra használják, mások nikotinos rágógumit rágnak, ha úgy érzik, hogy cigarettára van szükségük.

A rágógumi rugalmas és könnyen formálható massza, édes vagy savanyú ízű, és akár több órán keresztül rágható anélkül, hogy feloldódna. A rágógumi három különféle alapanyagból állhat:

  • Az egyik a balzsamos mézga, egy a pisztáciafa lágy gyantája, előszeretettel rágják az arab világban.
  • A chicle (szapodilla) alapja egy növényi gyanta.
  • A rágógumik legnagyobb része azonban szintetikusan készül: kőolajból, cukorból, hordozóanyagokból és aromákból.

Fajták és alkalmazási területek

A rágógumit hosszú ideje nemcsak unaloműzőként rágják, hanem különféle célokra használják. Ennek eredményeként egy hatalmas piac fejlődött ki, különféle termékekkel, így sokféle rágógumi létezik, amelyek mindegyike eltérő hatást ígér:

A nikotinos rágógumi megkönnyíti a dohányosok számára a függőség megszüntetését. Célszerű rágni minden alkalommal, amikor cigarettára gyújtanánk, bár nem szabad túllépni egy bizonyos számot naponta. Rágással a nikotin feloldódik a rágógumiban, és a száj nyálkahártyáján keresztül a vérbe jut. A nikotinos rágógumi nem okoz függőséget, de okozhat mellékhatásokat, például szédülést, émelygést, emésztési zavarokat és torokirritációt.

A koffeines rágógumi a kávét és teát pótolja. Rágás közben a koffein itt is kioldódik, azonnal felszívódik a nyálkahártyáról, és állítólag segít ébren maradni. Különböző típusok különböző mennyiségű koffeint tartalmaznak.
Aki utazási betegségben szenved, használhat rágógumit utazási betegség ellen. A dimenhidrinát hatóanyag felszabadul, és az agyban gátolja a hányinger központját.

A fogápoló rágógumi a fogak megtisztítására és ásványi anyagokkal történő ellátására szolgál. Különösen népszerű étkezés után, amikor nincs mód fogmosásra. A fogápoló rágógumik speciális típusa a nátrium-karbonátos rágógumi, amelynek célja a fogak elszíneződésének megakadályozása, használható a fogfehérítés támogatására az új elszíneződés ellensúlyozására.

A rágógumi-fogyasztás következményei

A rágás megpuhítja a rágógumit, az összetevői elkeverednek a nyállal, így bejutnak az emésztőrendszerbe, és a nyálkahártyán keresztül felszívódnak a véráramba. Már a szájnyálkahártya is felveszi az oldott anyagokat.

Ennek eredményeként az olyan vitatott összetevők, mint az aszpartám édesítőszer bekerülnek a véráramba. Kis mennyiségben az aszpartám ártalmatlan, de okosan kell fogyasztani. Az aszpartám különösen mérgező a fenilketonúria anyagcserezavarban szenvedők számára. Mivel az édesítőszer vegyi termék, az egészséges emberek csak mérsékelten fogyaszthatnak aszpartámot. Ha biztonságban akar lenni, csak káros édesítőszer nélküli rágógumit vásároljon.

Aki gyakran rág rágógumit, annál fennáll annak a veszélye, hogy az állkapcsot és az állkapocs ízületeit túlerőlteti. Ez rágáskor az állkapocs kattogásában nyilvánul meg. A túlzott rágás a rágóízület funkciózavarához vezethet.

A rágás pozitív hatása

A rágógumi rágása stimulálja az agy bizonyos területeit, amelyek jótékony hatással vannak a stressz csökkentésére. A rágás növeli az agy vérkeringését is. Ennek eredményeként körülbelül egynegyeddel több oxigén jut az agyba, ami jelentősen növeli a koncentrációt és a teljesítőképességet.

Sokan használnak rágógumit a repülőgépeken fel- és leszállásnál. A rágás segít kiegyensúlyozni a fülben lévő nyomást és megakadályozza a fülfájást.

Az amerikai kutatók kiderítették, hogy a rágógumi rágása fokozza az anyagcserét. A testünk kb. 11 kalóriát fogyaszt egy óra rágással.

Rágógumi fogszuvasodás ellen?

A rágógumi rágása megnövekedett nyáltermelést okoz. Ez eltávolítja a fogak számára káros élelmiszer-maradványokat és savakat, a szájüreg pH-ja emelkedik, és megnehezíti a baktériumok szaporodását. A rágógumi cukor nélkül jobb, mivel nem kínál tápanyagot a baktériumoknak. A cukormentes rágógumik segíthetik a fogak fogszuvasodás elleni védelmét.

Különösen a természetben előforduló xilit cukorpótló van pozitív hatással a szájhigiénére. Tudnia kell azonban, hogy a rágógumi nem helyettesítheti a mindennapos fogmosást.

Mikor egészségtelen a rágógumi?

A szervezet nem képes megemészteni vagy lebontani a rágógumit. Tehát ha valaki lenyel egy rágógumit, akkor az emészthetetlenül távozik a végbélen át.

A rágógumik gyakran különféle adalékanyagokat tartalmaznak, hogy kellemes ízük legyen. De nem minden adalékanyag emészthető mindenki számára. Ennek lehetséges következménye a hasi fájdalom és az intolerancia kialakulása. Ez utóbbi különösen akkor fordul elő, ha a rágógumiban szorbit cukorpótló anyag található. Ha az ilyen rágógumit túl sokszor rágják, akkor fruktóz intolerancia léphet fel. A túlzott rágógumirágás puffadást és hasmenést is okozhat.

A rágógumi eltávolítása hajból és ruházatból

Ha a rágógumi beragadt a farmerbe, hajba vagy textilbe, azt nem könnyű eltávolítani. Íme néhány javaslat:

Helyezze a rágógumifoltos ruhát vagy textilt műanyag tasakban a fagyasztóba néhány órára. Ezután lekaparhatja a rágógumit. Ha van maradék, kezelheti alkohollal vagy benzinnel. Ehhez előbb tegye az oldószert egy kendőre, és azzal dörzsölje ki a rágógumi-maradékot.

Ha a rágógumi beragadt a hajba, óvatosan dörzsölje meg az érintett területet olajjal, krémmel vagy vajjal, majd óvatosan húzza ki a rágógumit.

Ha a rágógumi szőnyegbe és kárpitozott bútorokra tapad, fontos, hogy megkeményedjen. Hűtőakku vagy hűtő hatású spray segíthet, így lekaparhatja a rágógumit, és a maradékot benzinnel vagy alkohollal kezelheti.

A rágógumi története

A legrégebbi rágógumi állítólag 9000 éves volt és nyírfagyantából állt. Más régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy a kőkorszakban már rágtak a nyírfagyantát. A rágógumit először 1848-ban Amerikában gyártották fenyőgyantából. Csak 1982-ben fedezték fel az elasztikus rágógumimasszát, amely lehetővé tette a buborékok fújását is, ahogyan ma ismerjük. Manapság a hagyományos rágógumit mesterséges alapanyagokkal keverik, és ezért biológiailag nem lebomló, évekbe telik, míg lebomlik vagy szétesik.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A nikotinos rágó is ártalmas a magzatra