Nem lenyelni, rágni!

A rágógumi igen népszerű, becslések szerint minden német 100 rágógumit rág évente. A gyerekek lelkesednek a gumibuborékokért és az automatákból származó színes golyókért, de a felnőttek is szeretik a rágógumit. A sok fajtát különböző okok miatt rágják: egyesek szájápolásra használják, mások nikotinos gumit rágnak, ha éppen a cigarettáról akarnak leszokni.

A rágógumi három különböző nyersanyagból készül. Az egyik a mastix, a pisztáciafa puha gyantája. Az ebből készült rágógumi az arab világban kedvelt. A másik a chicle, a Manilkara zapota nevű, az amerikai esőerdőkben is megtermő fafajták gyümölcsének fehér tejszerű levéből származik. A rágógumik legnagyobb részét szintetikusan állítják elő, nyersanyaga kőolajszármazékból készülő műanyag, cukor és aromák.

Manilkara zapotaMilyen fajtái vannak?

Nikotinos rágógumi: megkönnyíti a dohányzásról való leszokást. Ajánlatos egy rágógumit elrágni minden cigaretta helyett, de nem szabad túllépni egy bizonyos napi mennyiséget. A rágás során a nikotint kioldódik, és a száj nyálkahártyáján át kerül a véráramba. Ez a rágógumi nem tesz függővé, de okozhat bizonyos mellékhatásokat, mint például szédülés, hányinger, emésztési zavar és a torok irritációja.

A koffeines rágógumi a kávét vagy a teát pótolja. Rágáskor kioldódik a koffein, amely a nyálkahártyán át felszívódva segít ébren maradni. Különböző fajták különböző koffeinmennyiséget tartalmaznak.

Aki utazási betegségtől szenved, rághat ellene rágógumit. A dimenhidrinát hatóanyag eközben felszabadul, az agyban ez gátolja a hányingert.

A szájápoló rágógumit a fogak tisztítására és ásványi anyagok pótlására használják. Ezeket különösen evés után rágják, ha nincs lehetőség fogmosásra. Egy speciális fogászati rágógumit nátrium-karbonáttal árulnak, amelynek célja, hogy megakadályozza a fogak elszíneződését.

A gumihasználat jó és rossz hatásai

A rágás kioldja a rágógumiban lévő hatóanyagokat, ezek keverednek a nyállal, azt lenyeljük, így bekerülnek az emésztőrendszerbe, és annak nyálkahártyáján át szívódnak fel a véráramba. Már a szájnyálkahártya is felveszi az oldott anyagokat, ezáltal az olyan ellentmondásos összetevők, mint az aszpartám is a véráramba jutnak. Aki biztosra akar menni, édesítőszerek nélküli rágógumit vásároljon.

A rágógumi rágása ugyanakkor serkenti az agy bizonyos területeit, így elősegíti a stressz csökkentését, emellett növeli a vér áramlását az agyban. Ezzel mintegy negyedével több oxigén jut oda.

A rágógumi rágása fokozott nyáltermelést okoz. Ez elmossa az ételmaradékokat és a fogakra káros savakat, így nő a pH-érték a szájüregben, megnehezítve a baktériumok szaporodását. A cukor nélküli rágógumi jobb, mert nem nyújt tápanyagot a baktériumoknak. A rágógumi a napi fogmosást nem helyettesítheti!

A kellemes íz érdekében a rágógumi gyakran tartalmaz különböző adalékanyagokat. Nem minden adalékanyag emészthető mindenki számára nagy dózisban, a lehetséges következmény gyomorfájás és intolerancia. Az utóbbi elsősorban akkor keletkezik, ha cukorhelyettesítő szorbit van a gumiban, ez puffadást és hasmenést okozhat.

(Németből fordította: Koncz László)