Dohányzás: sosem késő abbahagyni

Egy nemrégiben elkészült felmérés szerint még azok a dohányosok is veszítenek átlagosan négy évet az életükből, akik amúgy hetven éves korukig is elélnek. Amint azt a kutatást végző dr. Emberson kifejtette, annak ellenére, hogy a dohányosok száma, illetve a cigaretták kátránytartalma is lecsökkent az utóbbi időben, Európában még mindig a dohányzás áll az első helyen a megelőzhető halálokok között.

Veszélyesebb a beivódott dohányfüst

Harmadkézből való cigarettafüst – így nevezik a mások füstjét (a másodkézből való cigarettafüstöt), ami már régóta beivódott a helyiség falába, szőnyegeibe, kárpitjába. Gyakorlatilag minden felületen jelen van, akkor is, ha már kiszellőztették a helyiséget. Ez a fajta füst jelentős genetikai károsodást okoz az emberi sejtekben – mutatták ki a Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársai, akik első ízben végeztek kísérleteket ebben a témakörben.

Az agyat is tönkreteszi a dohányzás

A King’s College London kutatói azt állítják, hogy a dohányzás az emlékezet, valamint a tanulási és a gondolkodási képesség leépítése révén az agyat is tönkreteszi. A 8800 ötven éven felüli személy részvételével készült kísérletből az is kiderült, hogy a magas vérnyomás és a túlsúly hasonló hatást gyakorol az agyra, bár valamivel kisebb mértékben.

Rosszabbul olvasnak a dohányzó kismamák gyerekei

Külföldi kutatók kimutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek az édesanyja terhessége során napi egy doboznál több cigarettát szívott el, nagyon rossz eredményeket értek el az értő, hangos olvasás terén. A közelmúltban megjelent tanulmány során a szerző, dr. Jeffrey Gruen professzor és munkatársai több mint ötezer gyereket követtek nyomon, akiket egy 1990-92 között végzett hosszú távú felmérés résztvevői közül válogattak ki.

Már néhány perc passzív dohányzás is rontja a légzést

A zárt térben (szoba, autó) terjengő dohányfüst már húsz perc elteltével ront a légzés minőségén. Szinte azonnal megmutatkoznak a fiziológiás elváltozások, mint amilyen a légutak szűkülete, ami gátolja a megfelelő oxigénfelvételt – derült ki egy új kutatásból. Az eredmények különösen fontosak a gyermekek szempontjából, mert a passzív dohányzás valószínűleg az ő légzőszerveiket károsítja leginkább.

Árt a gyerek utasoknak, ha az autóban dohányzunk

A Tobacco Control című lap októberi számában a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autóban dohányzó felnőttek veszélyeztetik a gyermek utasok egészségét, mivel a levegő szennyezettségének mértéke ilyen esetben még nyitott ablak mellett is meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadottnak tartott mértéket.

Kevesebbet és rosszabbul alszanak a dohányosok

A legújabb kutatás szerint a dohányosok kevesebbet alszanak, és alvásuk alacsonyabb minőségű, mint nemdohányzó társaiké. A berlini Charité Orvostudományi Egyetem kutatói közel 1100 dohányos részvételével végzett felmérésükkel kimutatták, hogy a válaszadók 17 százaléka hat óránál kevesebbet alszik éjszakánként, 28 százaléka pedig „rossz” alvásminőségről számolt be. A felmérés során megkérdezett 1200 nemdohányzó körében ugyanez az arány 7 illetve 19 százalék volt.

Még idős korban is megéri leszokni a cigiről

Egyre több bizonyíték merül fel azzal kapcsolatban, hogy a dohányzás megrövidíti az életet, a szakértők szerint azonban nincs olyan, hogy túl késő a leszokáshoz. Akár még idős korban is megéri letenni a cigarettát, az életminőség ugyanis ekkor is javul, továbbá csökkennek a dohányzással kapcsolatos kockázatok.

Napi egy-két szál cigaretta igazán nem számít – vagy mégis?

Egy nemrég végzett felmérés szerint a naponta rágyújtó dohányosok több mint fele azt hiszi magáról, hogy már leszokott. A naponta csak egy-egy szálat elszívó dohányosok 51 százaléka már úgy gondolja, nem függő többé és teljesen leszokott. Ugyanakkor a felméréséből kiderült az is, hogy legtöbben elhallgatják családjuk, barátaik és szerelmük elöl azt az apró kis tényt, hogy naponta rágyújtanak.

Nemdohányzó munkahely – kevesebb szívroham

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség éves konferenciáján elhangzott előadás újabb bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy a passzív dohányzás is öl, ezért a füst a munkahelyről való kitiltása életeket is menthet. A Mayo Klinika kutatói rámutattak arra, hogy miután a minnesotai Olmsted megye intézményeit füstmentessé alakították, felére csökkent a térségben a szívroham és egyéb hirtelen szívhalálos esetek száma.