Árt a gyerek utasoknak, ha az autóban dohányzunk

A Tobacco Control című lap októberi számában a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autóban dohányzó felnőttek veszélyeztetik a gyermek utasok egészségét, mivel a levegő szennyezettségének mértéke ilyen esetben még nyitott ablak mellett is meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadottnak tartott mértéket.

Árt a gyerek utasoknak, ha az autóban dohányzunkA vizsgálat során a brit szakemberek 14 dohányos és 3 nem dohányzó által vezetett autóban mérték meg percre lebontva a szennyezettség mértékét egy átlagosan 27 perces út során. Az összesen 83 autóút közül 34 volt füstmentes, utóbbiak során az egy köbméteren mért szennyezettség mértéke átlagosan 7,4 mikrogramm volt, míg a dohányosok autójában ugyanekkora területen 85 mikrogrammot mértek. Utóbbi mérték nagyban függött az elszívott cigaretták számától, a legkirívóbb esetben 880 mikrogramm/köbméter szennyezőanyagot mértek be a szakemberek.

Annak ellenére, hogy a dohányosok legtöbbször letekerték az autó ablakát, illetve működtették a kocsi szellőzését, a szennyezettség mértéke jóval a biztonságos felett volt. Amint arról dr. Sean Semple, a skóciai Aberdeen Egyetem munkatársa beszámolt, a gyerekek jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve a passzív dohányzás szempontjából is, mint a felnőttek, mivel gyorsabban lélegeznek, kevésbé fejlett az immunrendszerük és kevésbé képesek maguktól elhagyni a füstös helyiségeket. Ráadásul számos egészségügyi probléma, például a hirtelen csecsemőhalál, a középfülgyulladás, a nehéz légzés vagy az asztma összefüggésbe hozható a passzív dohányzással.