Már néhány perc passzív dohányzás is rontja a légzést

A zárt térben (szoba, autó) terjengő dohányfüst már húsz perc elteltével ront a légzés minőségén. Szinte azonnal megmutatkoznak a fiziológiás elváltozások, mint amilyen a légutak szűkülete, ami gátolja a megfelelő oxigénfelvételt – derült ki egy új kutatásból. Az eredmények különösen fontosak a gyermekek szempontjából, mert a passzív dohányzás valószínűleg az ő légzőszerveiket károsítja leginkább.

Már néhány perc passzív dohányzás is rontja a légzéstAz Athéni Egyetem kutatását Dr. Panagiotis Behrakis vezette, aki a következőket mondta el: „A bárok és az autó utastere olyan helyek, ahol általában dohányzás miatt gyűlemlenek fel a káros apró részecskék magas koncentrációban. A nemdohányzók is kénytelenek ezeket extrém mennyiségben beszívni, egyenesen a tüdejükbe. Az eredményekből kiderült, hogy már viszonylag rövid idő alatt károsodás éri őket.” Habár a passzív dohányzás kicsivel kevéssé káros, mint az aktív, Dr. Behrakis úgy vélte, hogy az előbbit is világszintű egészségügyi problémaként kellene kezelni. „A passzív dohányzás a gyermekbántalmazás leggyakoribb formája. Az emberi jogok megsértésének kellene tekinteni.”

A Brit Tüdő Alapítvány szerint évente mintegy 300 000 brit gyerek kerül orvoshoz a passzív dohányzásból eredő tünetek miatt. A hatások megfigyelése érdekében Dr. Behrakis és munkatásai a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karáról 15 egészséges résztvevőt küldtek be egy olyan fülkébe, mely füstös bár vagy autó levegőjét modellezte. Húsz percet kellett ott tölteniük. Kimutatták, hogy már a rövid idejű, koncentrált passzív dohányzás is jelentősen és azonnal befolyásolta a légvételt. A beszűkülő légutakon keresztül kevesebb oxigén jutott a szervezetbe. Mindezekről az Amerikai Mellkasgyógyász Szakkollégium éves gyűlésén számoltak be.

Dr. Penny Woods, a Brit Tüdő Alapítvány vezetője következőképpen kommentálta a kutatást: „Mindezek arra utalnak, hogy már attól nehezebbé válik az oxigénfelvétel, ha egy autóban utazunk egy dohányossal. A gyerekek szempontjából még jelentősebb a kutatás, mert légzésük szaporább, a tüdejük és immunrendszerük kevéssé fejlett.” Az Alapítvány szeretné elérni, hogy törvényileg tiltsák be a gyermekeket is szállító autókban a dohányzást.