Az agyat is tönkreteszi a dohányzás

A King’s College London kutatói azt állítják, hogy a dohányzás az emlékezet, valamint a tanulási és a gondolkodási képesség leépítése révén az agyat is tönkreteszi. A 8800 ötven éven felüli személy részvételével készült kísérletből az is kiderült, hogy a magas vérnyomás és a túlsúly hasonló hatást gyakorol az agyra, bár valamivel kisebb mértékben.

Az agyat is tönkreteszi a dohányzásAz Age and Ageing szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az életmód nem csak testi, hanem szellemi leépüléshez is vezet.

A kutatók kísérletükben egészségügyi adatokat gyűjtöttek a csoport tagjairól, majd tanulási- és memóriafeladatokat végeztettek a résztvevőkkel. A teszteket négy és nyolc év elteltével megismételték. Az eredmények azt mutatták, hogy a szívroham és az agyérgörcs általános kockázata jelentős összefüggésben áll a kognitív hanyatlással. A legnagyobb kockázatnak kitett emberek esetében a legnagyobb a szellemi leépülés. Az is kiderült, hogy „következetes összefüggés” mutatható ki a dohányzás és a teszten elért rosszabb eredmények között.

Dr. Alex Dregan elmondta, hogy a kognitív hanyatlás a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, és sokak esetében akadályozza a napi tevékenységeket is. „Több olyan kockázati tényezőt is azonosítottunk, amelyek összefüggnek a felgyorsult kognitív hanyatlással” – magyarázta a kutató, „és ezek mind módosíthatók. Mindenki számára világossá kell tennünk, hogy a szellemi leépülés kockázata miatt szükségük van életmódbeli változtatásokra.”