Koleszterin, só és higany: a finom sushi árnyoldalai

Múlt heti jelentések szerint, a sushi annyira népszerű étel lett, hogy több fogy belőle a szupermarketekben, mint a hagyományos sajtos szendvicsekből. Az egészségtudatos britek egyre többször választják a kis, kézre álló, ecetbe mártott, nyers hallal, tojással vagy zöldséggel díszített rizskupacokat. A Leeds Metropolitan Egyetem dietetikusa, Louise Sutton azonban elárulta, hogy a sushi nem feltétlenül annyira egészséges, mint amilyennek látszik, ezért nem árt óvatosnak lenni.

Koleszterin, só és higany: a finom sushi árnyoldalaiKOLESZTERIN: A kaviárral felszolgált változat gazdag omega-3 zsírsavakban, melyeknek szívvédő hatást tulajdonítanak. Ugyanakkor koleszterinnel is tele van, így akinek oda kell figyelnie a koleszterinszintjére, az ne fogyassza nagy mennyiségben, vagy túl gyakran. A köszvényesek lehetőleg kerüljék el minél messzebbre, mert magas purintartalma kiválthatja a kínzó tüneteket.

SÓ: Bár maga a sok kis rizsgombóc nem tartalmaz sok sót, a szójaszósz, amibe mártják, mindent elront. Az adagokhoz kínált mártás a napi megengedett 6 gramm sómennyiségből 1 grammnyit tartalmaz. A fermentált szójababból előállított készítményt kerülnie tanácsos mindenkinek, akinek magas a vérnyomása, vagy sószegény diétára „ítélték”.

HENGERES FÉRGEK: Az Amerikai Gasztroenterológiai Szakkolégiumnak nemrég bemutatott két tanulmány jelentette, hogy emelkedett a hengeres féreg által okozott parazitás fertőzések száma, a tenger gyümölcseinek nyersen történő fogyasztása miatt. A féreg lárvája a gyomor és bélfal szöveteibe rágja be magát. Hirtelen hasi fájdalmat, hányingert és hasmenést okozhat. A kórokozót macskák és kutyák is az emberre ragaszthatják. Az üzletekben és éttermekben kínált sushinak biztonságosnak kell lennie, mivel az előírások szerint legalább 24 órán át kell mínusz 20 fokon tartani, ami megöli a férgeket.

HIGANY: A Biology Letters című folyóirat egy tavalyi tanulmánya felfedte, hogy a tonhalból készült sushikban a higany mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket. A túl sok higany az idegrendszer fejlődését károsítja, bénulást, siketséget és vakságot okozhat, ezért javasolják a várandós nőknek, hogy étrendjükből iktassanak ki bizonyos halakat (például a nyers tonhalat).

BAKTÉRIUMOK: A sushiban leggyakrabban a staphylococcus aureus fordul elő, de nem annyira a hal, mint inkább a rizs miatt. Ha a rizst nem hűtik le hamar a főzés után, a felszínén elszaporodnak a kórokozók. Ha ráadásul szobahőmérsékleten felejtik, az többszörösére növeli az ételmérgezés kockázatát. Csak friss ételt szabad választani, el kell fogyasztani a megadott lejárati időn belül, addig pedig hűtve szabad csak tárolni.

(Forrás: Medipress)