Lehet, hogy veszélyes a gluténmentes étrend

A gluténmentes diéta növelheti az arzén- és higanyfelhalmozódás kockázatát. Az ilyen termékek ugyanis gyakran tartalmaznak rizslisztet. A rizsben gazdag étrend egészségre gyakorolt káros hatásáról még nem sokat tudunk. A növényben felhalmozódnak toxikus hatású fémek – pl. higany és arzén –, amelyek a műtrágyából, talajból és vízből kerülnek bele.

Koleszterin, só és higany: a finom sushi árnyoldalai

Múlt heti jelentések szerint, a sushi annyira népszerű étel lett, hogy több fogy belőle a szupermarketekben, mint a hagyományos sajtos szendvicsekből. Az egészségtudatos britek egyre többször választják a kis, kézre álló, ecetbe mártott, nyers hallal, tojással vagy zöldséggel díszített rizskupacokat. A Leeds Metropolitan Egyetem dietetikusa, Louise Sutton azonban elárulta, hogy a sushi nem feltétlenül annyira egészséges, mint amilyennek látszik, ezért nem árt óvatosnak lenni.

Kör- és kórkép az amalgámról

Már a kezdetektől fogva megosztotta a szakembereket és a laikusokat a lassan 200 esztendős kort megérő amalgámtömés. Az évszázadok során lejegyeztek több “amalgámháborút”, amikor különféle táborok feszültek egymásnak e tömőanyag mellett és ellen. A helyzet jelenleg sem tisztult: míg milliószámra készülnek napjainkban is amalgámtömések, egyre szélesebb azoknak a tábora, akik kardot rántanak a higanytartalmú anyag ellen.