A só mégsem okoz magas vérnyomást?

Az orvosok már hosszú ideje figyelmeztetnek a magas sótartalmú étrend veszélyeire, a legújabb kutatás szerint azonban a nátrium nem okoz magas vérnyomást, és a kettő kapcsolata „sokkal összetettebb, mint eddig gondoltuk”. A gyakran bármilyen nyilvánvaló tünet nélkül jelentkező magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb krónikus betegség a világon.

A só mégsem okoz magas vérnyomást?A friss kutatásban a szakértők 8670 francia felnőtt adatainak elemzését követően jutottak arra a következtetésre, hogy túlzó az a feltételezés, hogy a só okozza a magas vérnyomást. Annak ellenére azonban, hogy nem találtak közvetlen kapcsolatot a kettő között, a kutatók hozzátették, hogy a magas vérnyomásban szenvedő vizsgálati alanyok sokkal több sót fogyasztottak, mint azok, akik nem szenvedtek a betegségben.

Eredményeik arra utalnak, hogy a só különbözőképpen hat az emberekre.

A kutatók azt is kimutatták, hogy más életmóddal kapcsolatos tényezők, köztük az alkoholfogyasztás, az életkor, és legfőképpen a testtömeg-index (BMI), szoros összefüggésben állnak a megemelkedett vérnyomással. Nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása viszont csökkenti a magas vérnyomás szintjét.

A tanulmány szerzői a TIME magazinnak elmondták, hogy az általános népesség számára a hízás megállítása a legelső lépés a magas vérnyomás „járvány” leküzdése érdekében. A szakértők úgy vélik, hogy több tényező figyelembe vétele mellett a BMI a vérnyomás fő módosítható hozzájáruló tényezője.

„A szisztolés vérnyomás magasabb volt a magasabb BMI pontszámmal rendelkező emberekben. Az alkoholfogyasztás mindkét nem esetében pozitív összefüggésben állt a szisztolés vérnyomással” – számoltak be a kutatók. „A sóbevitel azonban több tényező figyelembe vétele után sem állt összefüggésbe a szisztolés vérnyomással egyik nem esetében sem.”

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) azonban tegnap figyelmeztetést adott ki arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államokban az iskolások kilencven százaléka több sót fogyaszt az ajánlott mennyiségnél. Ennek közel fele 10 feldolgozott élelmiszerből származik: a pizzából, a kenyérből, a sós rágcsálnivalókból, a szendvicsekből, a sajtokból, a feldolgozott húsokból, a feldolgozott csirkehúsból, a tésztaételekből, a levesekből és a mexikói ételekből. A CDC jelentése szerint minden hatodik gyermeknek magas a vérnyomása, ami részben az egészséges étkezéssel, ezen belül kevesebb nátrium fogyasztásával, csökkenthető lenne.

Janelle Gunn, a CDC képviselője így nyilatkozott a TIME magazinnak: „A kutatások többsége alátámasztja, hogy a nátriumbevitel csökkentése a vérnyomás csökkenését eredményezi.”