A kekszek rontják a „szavatossági időnket”

A feldolgozott élelmiszerekben, például a kekszekben és a süteményekben lévő transzzsírok – amelyeket a termékek állagának, ízének és szavatossági idejének javítására használnak – árthatnak az agy emlékezetért felelős területeinek. A transzzsírok előállításához hidrogénezett növényi olajat használnak, ez különösen káros az emberi szervezetre.

A kekszek rontják a „szavatossági időnket”A transzzsírok előállításához hidrogénezett növényi olajat használnak, ami különösen káros az emberi szervezetre – állítják a szakértők. A vizsgálatba ezer 45 éven aluli, egészséges férfit vontak be, s bebizonyosodott: a legtöbb transzzsírt evők memóriája a legrosszabb. Az összefüggés a kor, az iskolázottság és a hangulati tényezők kizárása után is fennállt.

„A transzzsírok állnak a legszorosabb kapcsolatban a memória romlásával a fiatal, illetve a középkorú férfiak esetében, már a karrierépítő években is. Egészségügyi szempontból a magasabb transzzsír-fogyasztás nagyobb testsúlyt, több agressziót és fokozott szívbetegség-kockázatot rejt” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Beatrice Golomb, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

„Mindig elmondom a betegeimnek, hogy a transzzsír javítja ugyan az élelmiszerek eltarthatóságát, az emberi test szavatossági idejét lerövidíti” – tette hozzá a szakember.

A kutatócsoport olyan felnőtteket vett górcső alá, akiknél nem állapítottak meg szívbetegséget. Részletesen kikérdezték őket az étrendjükről, ami a transzzsír-bevitelükre is vonatkozott. Az emlékezőtehetség felmérésére 104 szókártyát mutattak nekik egymás után, és meg kellett állapítaniuk, hogy új vagy korábban már látott kifejezésről van szó. Minden gramm transzzsír a napi bevitelben 0,76 szóval rontotta a teljesítményüket.

A legtöbb transzzsírt evők 11-gyel kevesebb szóra emlékeztek, ami 10 százalékos visszaesés a legkevesebbet fogyasztókhoz képest. A résztvevők átlagosan 86 szóra emlékeztek – hangzott el az Amerikai Szív Társaság 2014-es chicagói ülésén.