Fogmosással a demencia ellen

Az időskori mentális egészség egyik alappillére a rendszeres fogmosás – állítják a kutatók. Ha az ínybetegségeket sikerül idős korban kordában tartani, kisebb az esélye a demencia – különösen az Alzheimer-kór – kialakulásának. Az ínybetegségeket okozó baktériumok olyan kemikáliákat szabadítanak fel, amelyek agykárosodást okozó gyulladást idézhetnek elő.

A King’s College London és a University of Southampton munkatársai szerint a rendszeres fogmosás nem csak segít megelőzni a betegséget, de az Alzheimer-kóros betegek esetében segít is csökkenteni a tüneteket.

Fogmosást javasolnak A betegség által okozott állapotromlás kimutathatóan hatszor gyorsabb, ha a páciens ínybetegséggel is küzd. Mindez azt sejteti, hogy a fogorvosok sokat segíthetnek abban, hogy a demencia kiszűrhető, illetve lassítható legyen.

Rendkívül fontos felfedezésről van szó a szakemberek szerint, hiszen a jelenlegi gyógyszerek nem túl hatékonyak, a fogazattal kapcsolatos összefüggések azonban rendkívül ígéretesnek tűnnek – olvasható a PLOS ONE című szaklapban publikált kutatásban.

A felmérés során 59 férfi és nő – mindannyian Alzheimer-kórosak – állapotát követték hat hónapon keresztül kognitív tesztek és laboreredmények segítségével.