Alzheimer ellen természetes olajok

Az Alzheimer-betegségben érintettek száma folyamatosan nő, így egyre többen élnek olyan állapotban, amely megfosztja őket az emlékezetüktől és szorongást, zavarodottságot okoz. Jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely kezelné, megállítaná vagy visszafordítaná az Alzheimer-kór tüneteit. Hacsak nem válnak be a természetes kókusz- és pálmaolajok…

Új gyógyszereket fejlesztenek, amelyek az amiloid lerakódásokat csökkentik, amely lerakódások az amiloid B (AB) nevű fehérjéből állnak, amely fehérje az agyban alakul ki. E lerakódások a betegség ismertetőjegyei. Kutatások kiderítették, hogy már évekkel korábban, mint ahogy a lerakódások elkezdenének kialakulni, kisméretű oligomerek (olyan molekulák, melyek korlátozott épülnek fel) jelennek meg, amelyek molekuláris szerkezete jelentősen eltér az AB szerkezetétől.

PálmaolajAz is kiderült továbbá, hogy az amiloid lerakódások megsemmisítésére kifejlesztett szerek nem hatnak az oligomerekre. Ez lehet a magyarázata annak, hogy miért nem eredményesek a kísérleti Alzheimer-gyógyszerek. Túlságosan a lerakódásokra koncentráltak, nem az előhírnökükre, az oligomerekre.

Egy orvosnő, akinek a férje 53 éves korában a később Alzheimer-kórként diagnosztizált súlyosbodó demencia jeleit kezdte mutatni, közeli és személyes tapasztalatokat szerzett. Férje szedte az Alzheimer-gyógyszereket, de betegsége egyre rosszabbodott. A doktornő elkezdett az Alzheimer-kór kiváltó okaival foglalkozni, és kutatása során rájött, hogy bizonyos agysejteknek nehéz a glukóz hasznosítása, ami pedig az agy fő energiaforrása. E tápanyag nélkül a neuronok kezdenek elhalni. Az agysejtek alternatív energiaforrása a ketonokként ismert zsírok. Ha a szervezet nem jut szénhidráthoz, ketonokat állít elő.

A baj az, hogy a legtöbben nem képesek teljesen elhagyni a szénhidrátokat, és ez több szempontból egészségtelen lehet. Egy más módja ketonok előállításának a közepes láncú trigliceridekből (MCT) készített olajok fogyasztása. MCT olajat kókusz- és pálmaolajból készítenek.

Egy gyógyszergyár kísérletezett 20 g adagolású tiszta MCT olajjal. Az MCT hatására a szervezet ketonokat termel, amelyek nemcsak védenek az Alzheimer ellen, hanem vissza is fordíthatják a tüneteket. Ez egyben potenciális kezelési lehetőség más betegségek estén is (pl. Parkinson-kór, Huntington-kór, 2. típusú cukorbetegség és sclerosis multiplex).

Tudjuk, hogy az eddigi Alzheimer-gyógyszerek sikertelenek. Tudjuk, hogy egy gyógyszergyár nem szabadalmaztatható természetes anyaggal (MCT) végigcsinálta az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) vizsgálatát, és a vizsgálat sikeres volt. Most viszont kiderült, hogy egy természetes anyag helyettesítheti a drága gyógyszert.

Meglepő módon a természetes helyettesítő jobb hatású, mint a gyógyszerváltozat. A ketonok nyolc órát maradnak fenn a testben, ha kókuszolajat használunk, míg a szintetikus változatnál csak három órát.

(Angolból fordította: Korom Lajos)