A datolyaszilva hihetetlen előnyei

A datolyaszilva (hurma) ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többet között az istenek gyümölcsének is nevezik. A datolyaszilva legismertebb fajtája Kínából indult el hódító útjára.

Jótékony hatásai

A datolyaszilva gazdag A-, C-, E- és B6-vitaminban, valamint rostokban, mangánban, rézben, magnéziumban, káliumban és foszforban. Tele van rákellenes szerekkel, antioxidánsokkal, melyek segítik a szervezetnek felvenni a harcot a szabad gyökökkel, javítják az általános egészséget.

Frissen, főzve, szárítva is jó

A datolyaszilva az egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcs. Egyetlen adag a napi vitaminszükséglet kb. 80%-át tartalmazza. A C-vitamin stimulálja az immunrendszert, és növeli a szervezet első védelmi vonalát jelentő fehérvérsejtek termelődését.

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan, a datolyaszilva is jó rostforrás, egyetlen adag akár a napi szükséglet 20%-át is tartalmazza. Támogatja a gyomor-bélrendszert, és védelmet nyújthat a vastagbélrák ellen. Mivel véd az elhízást okozó lipidek megkötése ellen is, a fogyásban is segíthet.

Gazdag vitamintartalma antioxidánsként funkcionál, és segít megelőzni az öregedés jeleit, például a ráncosodást, az öregkori foltokat, az Alzheimer-kórt, a fáradtságot, látásromlás, izomgyengeséget.

A datolyaszilva összetevői bizonyítottan jó hatással vannak a szem egészségére! A gyümölcsben jelen lévő zeaxanthin, amely a B-vitaminok közé tartozik, közvetlenül összekapcsolható a szem egészségének javításával. Tanulmányok kimutatták, hogy ez az összetevő csökkenti a makuladegenerációt, a szürke hályogot és az éjszakai vakságot.

A datolyaszilva nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, ami csökkenti a vérnyomást, és ezzel segíti a vérkeringés javulását.

A datolyaszilva réztartalma lényeges elem az új vörösvértestek képződéséhez. Az egészséges vörösvértestek jobb keringése javítja a kognitív funkciókat, az izomtónust, az anyagcserét, az energiaszintet, és gyorsítja a sebek gyógyulását és a sejtnövekedést.

Hogyan fogyasszuk?

A datolyaszilvát ehetjük frissen, szárítva, nyersen vagy főve, ami kissé megváltoztatja az ízét. Ha hagyjuk, hogy teljesen megérjen, a húsát kikanalazhatjuk a héjából.

Csokoládés, datolyaszilvás muffin
12 darab

Hozzávalók:

  • 450 g datolyaszilva pép
  • 6 ek vaj
  • 0,5 csésze barna cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1,5 csésze natúr joghurt
  • 1 csésze hajdinaliszt
  • 1,5 csésze normál liszt
  • 0,25 csésze plusz két ek kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 115 g keserű csoki chips, vagy ugyanennyi keserű csoki apróra vágva

Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Zsírozza ki a papír muffin formákat, és tegye őket a muffinsütőbe. Robotgéppel keverje össze a vajat a cukorral. Adja hozzá a tojást és keverje el. Adja hozzá a joghurtot és a datolyaszilva pépet, és alaposan keverje össze. Keverje össze a liszteket, a sütőport és a szódabikarbónát a kakaóporral és a sóval. Adja hozzá a nedves összetevőkhöz, és alaposan keverje össze. Adja hozzá a csokoládédarabkákat, és keverje össze, hogy a csoki egyenletesen eloszoljon a tésztában. Kanál vagy fagylaltadagoló segítségével töltse meg 2/3-ig a muffin formákat, és tegye a sütőbe. 170 °C-on kb. 35 perc alatt süsse készre (tűpróba!)

Egészséges jó étvágyat!

(Angolból fordította: H. Orsi)