Gyógyszer készül a gránátalmából ideggyulladás ellen

A gránátalmát az ókor óta csodás tulajdonságokkal ruházták fel, most azt állítják, hogy a benne található természetes vegyület lassíthatja az Alzheimer- és a Parkinson-kórt, megszüntetheti ezek egyes tüneteit. Emellett csökkentheti a rheumatoid arthritis fájdalmas gyulladásait is – mondja a University of Huddersfield tudósa, dr. Olumayokun Olajide.

A punicalagin nevű vegyület egy polifenol, amely gátolja a gyulladást, egyebek között az agysejtekben, a mikrogliákban is. Ezeknek a gyulladása miatt pusztulnak el egyre nagyobb számban az agysejtek, ezért romlik egyre az Alzheimer-kóros betegek állapota.Gránátalma

Dr. Olajide, a brit Huddersfield Egyetem farmakológusa az egyetem doktoranduszaival és a német Freiburgi Egyetem kutatóival dolgozott együtt. A team agysejteken tesztelte a találmányát. Azt még nem tudják, mennyi gránátalmát kell felhasználniuk, hogy a vegyület gyógyszerként hatásos legyen.

„Azt tudjuk, hogy a vegyület rendszeres szedése is és a rendszeres gránátalma-fogyasztás is nagyon hasznos – beleértve az idegrendszeri gyulladás megelőzését is, ami demenciához vezet” – mondja dr. Olajide. Egyelőre a száz százalékos gránátalmalevet ajánlja fogyasztásra, amely körülbelül 3,4 százalék punicalagint tartalmaz.

Az antioxidáns vegyületek nagy része a gránátalma héjában található, nem a gyümölcs belsejében. Olajida azt mondja, bár a vegyület még további tudományos vizsgálatra szorul, a gránátalmát biztonsággal lehet használni bármely gyulladással járó betegségben, nem csak az ideggyulladásban, hanem a rheumatoid arthritisben, Parkinson-kórban, rákbetegségben is.

(A gránátalma ajánlott olyan diétában, aminek a testsúly, ill. a koleszterinszint csökkentése a cél. A gránátalma rostjai, ha jelen vannak a mindennapi étrendben, akkor bizonyítottan segítenek a végbélrák elleni küzdelemben. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a gránátalmából kivont gyümölcslé tartalmaz punicalagint és polifenol anitoxidánst. A punicalagin csökkenti a szívbetegségek előfordulását azáltal, hogy megköti, illetve semlegesíti a szabad gyököket – a szek.)