Vigyázat: megfázásból reuma, szívbaj lehet

A megfázás köztudottan veszélyes szövődményekkel járhat. Gyerekek esetében különösen fontos, hogy figyeljünk erre. Annál is inkább, mert egy ártalmatlannak tűnő náthából, szövődményként, akár egész életre szóló szívbetegség alakulhat ki. A szakember szerint a legfontosabb az edzettség elérése. Az őszi megfázásról szóló, múlt heti cikkünk folytatása.

Dr. Jurij Livenszon gyermekszívsebész a natural-medicine.ru orosz oldal kérdéseire válaszolva végigveszi a megfázás leggyakoribb szövődményeit.

A reuma nem mindig fáj

– A gyakori megfázás valóban reumához vezethet?

– Lehetséges. A szülők tévednek, ha azt hiszik, hogy reuma esetén fájnia kell az ízületeknek. Pedig az ízületek nem mindig fájnak. Van egy mondás az orvostudományban: a reuma az ízületeket nyalogatja, a szívet harapdálja. A gyermeknek lehet enyhe ízületi fájdalma a láz és a rossz közérzet hátterében. A reuma kezdeti formáit nem mindig diagnosztizálják. Az általános reuma bármelyik kötőszövet betegsége lehet. Előbb-utóbb szívbetegségekhez vezethet.

– Hogyan kezdődik a reuma?

– A reuma ritkán érint egyetlen ízületet. Gyakrabban terjed ki az ujjak, a kéz, a csukló és a boka ízületeire. Ez jó ok a kivizsgálásra. Ráadásul a nagyízületek is érintettek. Ilyenkor azonban tisztáznunk kell, hogy esetleg nem reumás ízületi gyulladásról van szó.

– Mit tehetünk a korai stádiumban?

– A szülő törekedjen arra, hogy időben észlelje a betegséget. A kezelés megkezdése szükséges lehet akkor is, ha még nincsenek nyilvánvaló tünetei a betegségnek. Kívánatos a megelőző kúrák folytatása. Reumatológusnak kell megfigyelnie a beteget, szükség esetén ő fogja kezdeményezni a kezelést.

Terpentines krémek, fürdők

Ami a népi tapasztalatokat illeti a reumatikus fájdalmak kezelésében, már dédanyáink is tudták: ha fáj a derekad, fájnak az ízületeid, akkor a terpentines krémek segítenek. A XX. század elején dr. Zalmanov javasolta a terpentinfürdőkkel való kezelést (emulzió kapható a gyógyszertárakban). Segítséget jelent a lábak osteochondrosisánál (a csont degeneratív betegségénél), arthrosisánál (az ízületek porckopása) és az erek érelmeszesedése esetén. Alkalmazzon ilyen fürdőket tüdőgyulladás és hörghurut esetében, de előtte feltétlenül konzultáljon az orvosával.

A kész terpentin emulziót felrázzuk, és az utasításokat követve 37 Celsius-fokos vízzel készült fürdőbe öntjük.

Egy gyermek számára a terpentinfürdő nem kellemes, mivel bizsergést okoz a bőrön, ezért a gyermekek általában lábfürdőt kapnak. Az emulzió kitágítja a hajszálereket, javítja az összes szerv és szövet vérellátását, jó egészségjavító hatást fejt ki.

Az eljárás időtartama 15-20 perc, majd meleg zuhany, utána alvás következik. Lefekvés előtt hasznos egy csésze meleg, vitamindús teát inni. A reumás ízületi gyulladás okozta fájdalmat enyhítheti. Emellett a gyerek nyújtógyakorlatokat végezhet, meleg fürdőt vehet, majd a szülő eukaliptuszolajjal bedörzsölheti a fájdalmas ízületeket, a beteg pedig meleg alsóneműt húzhat.

Mi minden segíthet a megelőzésben?

– Melyek a megelőző intézkedések?

– A fő módszer az edzettség elérése. Gyermekkortól kezdve kell edződniük, amikor még egészségesek. Így egészséges emberként fogják végigélni az életüket.

– A reumás ízületi gyulladás a megfázással összefüggő betegség?

– Nem, ez nem megfázás. Hosszan tartó orrfolyás, ezt a torokfájás okozza, gennyes gócokkal. Leggyakrabban ezek állnak a szövődmények hátterében. Vagyis a gyerek túlérzékeny lesz bizonyos típusú mikrobákkal szemben, amelyek reumát okoznak. Megelőzésre és kezelésre van szükség a fül, torok és az orr megbetegedéseinél, különösen a gennyes gyulladásoknál.

– De ha eltávolítják a mandulákat, akkor sokan úgy vélik, hogy a probléma mintha megoldódott volna.

– Mindenféle mandulaműtétet óvatosan kell végezni. Csak nagyon komoly okokból szabad eltávolítani ezeket a fontos szerveket.

– Hogyan kezelik a mandulát?

– Gyakori gargalizálással. Ne járkáljon fedetlen fejjel a gyerek. Kerülje a megfázást. Ezeket pedig időben, minden lehetséges módon le kell küzdeni.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Óvjuk gyermekeinket az őszi megfázástól