Óvjuk gyermekeinket az őszi megfázástól

A hideg idő beköszöntével mindig ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel magunknak: lesz-e influenzajárvány, hogyan védekezzünk a fenyegető fertőzések ellen, és miképp erősítsük az immunrendszerünket? Hogyan akadályozzuk meg, hogy gyermekünket legalább október közepéig ne érje el az orrfolyás és a köhögés? Milyen megoldásokat kínál a népgyógyászat?

A szülők ősszel igyekeznek melegebben öltöztetni gyermekeiket, hogy így védjék meg őket az időjárás viszontagságaitól. Az eredmény azonban gyakran az ellenkezője: a gyermek hőcseréje felborul, és a bőrt beborítja az izzadság. A hideg ellen védekező test több hőt fogyaszt. Ez reflexszerűen csökkenti az orr és a felső légutak nyálkahártyájának hőmérsékletét, ezek sebezhetővé válnak a kórokozó mikrobákkal szemben. Szezonon kívül a krónikus betegségeket súlyosbítja az időjárás hirtelen változása.

Az izzadós gyerek másképp „működik”

Ezek elkerülése érdekében Jurij Zablotszkij szentpétervári professzor, immunológus azt javasolja a szülőknek, hogy figyeljék meg, mikor betegszik meg gyakrabban a gyermek. Lehet, hogy a megfázás az esti forró fürdő után jelentkezik, amikor a gyereknek kora reggel óvodába vagy iskolába kell mennie. Zabolotszkij azt tanácsolja az ilyen gyerekek szüleinek, hogy változtassanak a rendszeren: Ha észreveszik ezt a jelenséget, akkor, ahogy régen mondták, „izzadós gyerekük” van, aki hajlamos a megfázásra, különösen a forró fürdő után.

Az ilyen gyereknek hűsölnie, 15-18 órát pihennie kell. Ezért a napi, rendszeres zuhanyozás mellett inkább péntek este kell megfürdetni a gyerekeket, és szombaton a nap közepéig nem szabad kiengedni a házból. Ezt a szabályt addig kell betartani, amíg az idő melegebbre nem fordul.

A fenyőolaj gyógyító összetevői

Őseink tudták, hogyan kell bánni az „izzadós gyerekekkel”. Fenyőfával fűtött szaunában, gőzben edzették őket. A fenyőfa égés közben olyan anyagokat bocsát ki, amelyek a vírusok ellen hatnak.

Nyilvánvaló, hogy városi lakásban ez a kezelés nem kivitelezhető. Szerencsére fenyőolaj-inhalálással és immunerősítő anyagokkal lehet helyettesíteni: 3 evőkanálnyi fenyőrügyet és finomra vágott fenyőtűket 1 liter forró vízzel öntsünk egy edénybe, hagyjuk ázni, és az illatanyagokat a gőzzel lélegezzük be.

A fenyőinhalációt fokhagymával helyettesíthetjük: porcelán teáskannába forró vizet öntünk, tegyünk bele néhány gerezd zúzott fokhagymát, zárjuk le a fedelet és a teáskanna kiöntő csövén át lélegeztessük be.

A boróka is kiváló hatású

Leveles nyírfaágakból készített vagy borókaseprűt is használtak régen a köhögés elleni aromaterápiás inhalációhoz. Ha pedig beteg volt a házban, borókaágakkal törölték fel a padlót.

A boróka többször annyi fitonicidot bocsát ki, mint a tűlevelű és lombhullató fák. A boróka főzete segít a légutak krónikus betegségeiben – hörghurut, légcsőhurut, gégegyulladás esetén –, hurutoldóként a váladék cseppfolyósítására.

Készítsünk tinktúrát vírusellenes gyógynövényekből

Az tóbbi években megnövekedett a vírusfertőzések száma, és ezek kezelésére általában gyógyszereket használnak. Szergej Jakovlev fitoterapeuta szakorvos azonban úgy véli, hogy a népgyógyászatban jól bevált vírusellenes gyógynövények, mint az édesgyökér, a réti legyezőfű, a vérehullató fecskefű, a bíbor kasvirág, más néven echinacea és még sok más gyógynövény hatásosabb lehet.

A tinktúrát szobahőmérsékletű alkohollal vagy vodkával felére hígítva készítik. 250 g ilyen oldathoz 20 g réti legyezőfű virágot vagy 30 g porrá zúzott gyökeret és 5 g körömvirágot kell venni. A palackot zárt dugóval egy órára 60-70 Celsius-fokos vízfürdőbe tesszük. Ezután szűrjük le a tinktúrát. Öntsük fel a maradék készítményt még egyszer hígított vodkával, és ismét tartsuk egy órán át vízfürdőben.

Az első napokban napi 3 teáskanál mennyiséget vegyünk be, de egy hét után már emeljük az adagot naponta 3-szor 2 teáskanálra, étkezés előtt. A kúra tartson 14 napig. Gyermekek számára az alkoholos kivonat helyett vizes kivonatot készítsünk, 70 fokos vízfürdővel.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Megfázásos betegségek – kis 1×1