Megfázásos betegségek – kis 1×1

A statisztikák szerint évente kétszer fázunk meg. Sokan azonban nem tudják, hogyan kell helyesen kezelni az első számú fertőző betegséget, vagy nem figyelnek a megelőzés legfontosabb szabályaira, így hozzájárulnak a betegség terjedéséhez vagy késleltetik annak gyógyulását. Ideje felfrissíteni a megfázás-etikett: mi a helyes magatartás megfázás esetén.

Megfázáskor kezet fogni tilos

A náthás ember kézfogása fertőző lehet. Az ok gyorsan megmagyarázható: a náthavírusok több órán keresztül fennmaradhatnak olyan felületeken, mint például a kéz, ajtógombok vagy a zsebkendő. Aki tehát náthás, kerülje a kézfogást, és a papír zsebkendőt rögtön használat után dobja ki.

Tüsszenteni kell!

A felmérések szerint a megkérdezett nők közel 40 százaléka inkább az orrát fogja be, mint hogy a tüsszentést kockáztassa. Lehet, hogy ez nemes dolog, de orvosi szempontból nem nagyon ajánlott. Ellenkezőleg: a tüsszentés elnyomásakor az orrüregben nő a nyomás, ami a kórokozókat az orrmelléküregbe vagy akár a középfülbe tolja. Ott azután gyulladás léphet fel. Akinek tüsszentenie kell, tegye, de forduljon el a szemben lévőtől, és tegyen zsebkendőt az orra elé.

Az influenza terjesztője a cseppfertőzés

A náthavírusok számára a legfontosabb „tulajdonosváltás” a cseppfertőzés. Ilyenkor a beteg a vírusaival szennyezett nyálkahártyát – például tüsszentés vagy köhögés útján – kiüríti, és a környezet ezt belélegzi. Mivel a cseppek akár 12 méter távolságra is eljuthatnak, az emberek tömegesen, például buszokban, áruházakban vagy iskolákban, cseppfertőzésnek vannak kitéve. Elegendő mindössze néhány perc sűrűn a tömegben ahhoz, hogy a fertőzés egy fertőzöttről átkerüljön számos emberhez.

Fújd az orrod és fordulj el

Fújd ki az orrod, és elemezd az eredményt: a megkérdezettek 30 százaléka ezt nem teszi. Ennek ellenére az orvosok azt tanácsolják, hogy közelebbről vizsgáljuk meg a zsebkendő tartalmát. Ezt persze nem a vendégek előtt kell tenni… Fújja az orrát lágyan, nagy nyomás nélkül, és közben mindig tartsa zárva az egyik orrnyílását. Jó tudni: sárgás vagy zöldes színű nyálka bakteriális fertőzést jelezhet, ezért ajánlott orvoshoz menni.

Aki beteg, az fázik

Nem a fázás vezet megfázáshoz, hanem fordítva. Noha a megfázást a hidegnek tulajdonítjuk, az az igazság, hogy az kezd el fázni, aki megfázott. Ennek oka az, hogy a hipotermia érzékelése általában röviddel a láz kialakulása előtt jelentkezik, és megelőzi a betegség többi tünetét.

Mennyi ideig tart egy megfázás?

Három napig jön, három napig marad, a harmadik napon eltávozik – sajnos ez a régi népi bölcsesség még mindig igaz. A megfázás általában egy héttől tíz napig tart. Az influenzaszerű fertőzés időtartamát nem befolyásolhatjuk, de a tünetek enyhíthetők.

Meddig tart a láz?

Ez nagyon különböző lehet. A láz általában azután csökken, amikor a megfázás elérte a csúcspontját. A láz általában kb. 2-7 napig tart. Legtöbbször csak enyhe lázról van szó, de esetenként ez meghaladhatja a 38,5 Celsius fokot. A megfázásos láz általában ártalmatlan, mert így próbálja a test leküzdeni a kórokozókat. Magas, tartós láz esetén orvoshoz kell fordulni.

Mikor menjen feltétlenül orvoshoz?

A torokfájást főként a megfázás vírusai okozzák. Ha nincs más tünet, ez általában néhány napon belül megszűnik. Ha 38,5 fok feletti láza van, vagy ha fehér, pontszerű lerakódásokat észlel a mandulákon, keresse fel orvosát. További figyelmeztető jelek:

  • fájdalmas nyaki nyirokcsomók
  • nagyon erős nyelési fájdalom
  • egy hétnél tovább tartó rekedtség és nyelési fájdalom

Biztonságban van, ha már legyőzte a megfázást?

A németek több mint fele úgy gondolja, hogy a túlélt fertőzés megvéd az újabbtól. Sajnos ez nem igaz: a megfázásos vírusfertőzés nem jelent végleges immunitást. Több mint 200 olyan különböző vírus létezik, amely feltételezhetően megfázást okoz. Ha a test éppen sikeresen legyőzött egy vírust, elméletileg ezt azonnal követheti a következő típusú vírusfertőzés. A fertőzés elleni legjobb védelem az immunrendszer erősítése: vitaminokban gazdag étrend, rendszeres testmozgás és – ha betegség nem szól ellene – a szauna heti látogatása ajánlott.

Néhány tény a megfázásról

Időről időre emlékezni kell a megfázással kapcsolatos alábbi tényekre is:

  • A hideg önmagában nem okoz megfázást.
  • A légutak nyálkahártyái hidegben vérrel jobban ellátottak, de a hideg az immunrendszert is gyengítheti.
  • A megfázást vírusok okozzák.
  • Antibiotikumok nem védenek a vírusok ellen.
  • A köhögés fontos védekező reflex. Fontos tudni: a túl sok nyálka kevésbé ártalmas, a túl sűrű inkább az.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a megfázásról olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Ami csak ront a megfázáson