Ami csak ront a megfázáson

Megfázott? Akárhogy igyekszünk, a náthát nem könnyű megúszni. A legtöbbször csak 3-5 napig tart, de néhány tünete, például a köhögés gyakran két hétig is elhúzódhat. Van, amiről azt gondolja, hogy segít, pedig még jobban elhúzódhatnak vagy súlyosbodhatnak a tünetek. Ügyeljen rá, hogy kerülje az alábbi dolgokat, amelyekkel inkább csak ronthat a helyzeten.

Nem fogjuk vissza az edzéseink intenzitását

Betegség esetén az edzés lélekemelő hatása akár áldás is lehet. A testünk azonban nem vágyik akkora megerőltetésre. Orrfolyáskor vagy enyhe orrduguláskor a visszafogott vagy közepes edzés még elfogadott. Láz, köhögés, mellkasi fájdalmak, émelygés esetén azonban függessze fel teljesen a testedzést, mindaddig, míg el nem múlnak a tünetek.

Azt mondjuk magunknak, hogy nem is vagyunk betegek

Ezzel a hozzáállással ugyanis csak arra biztatjuk magunkat, hogy ne fogjuk vissza magunkat, ami aztán túlerőltetéshez, és ezzel a tünetek romlásához, a gyógyulás késleltetéséhez vezethet. Ráadásul, ha betegen munkába vagy edzőterembe megyünk, másokat is megfertőzhetünk. A testünk tudja legjobban, mire van szüksége, úgyhogy hallgassunk rá, és adjuk meg neki a pihenést, amit igényel.

Nem alszunk eleget

Az alvás sokszor a rendszeres tennivalók listájának legalján szerepel, de betegség alatt az alvás különösen fontossá válik. A nem elegendő alvás csökkentheti az immunrendszer működését és késleltetheti a gyógyulást. A probléma az, hogy a megfázás tünetei, a köhögés, orrfolyás, megnehezíthetik az alvást, ezért fontos, hogy nap közben is pihenjünk. Fontos azonban azt is észben tartani, hogy az alvás a megelőzés szempontjából még fontosabb, mint a gyógyuláséból. Kutatások szerint, aki napi 5 óránál kevesebb alszik, jóval hajlamosabbá válik a megfázásra.

Egy kis „gyógyító” forralt bor

Felejtse el a mítoszt, hogy az alkohol fertőtlenít, ezért nyugodtan ihatja. Megfázás idején kerülje az alkoholt. Az alkohol közvetlenül elnyomja az immunrendszert, ráadásul dehidratáló hatású, ami áttételesen szintén negatívan hat az immunrendszerre és meghosszabbítja a betegséget. Az alkohol az alvásra is negatív hatással lehet, ami szintén a gyógyulás lényeges része lenne. Lehet, hogy rövid távon jó érzést kelt egy pohár forralt bor, de a gyógyulás menetét nem rövidíti le. Hagyjuk a borozgatást akkorra, amikor már teljesen egészségesek vagyunk.

Nem foglalkozunk a stresszel

A krónikus stressz betegséggel párosulva biztos csapás. Erős negatív stressz esetén az immunrendszernek keményebben kell dolgoznia, ezért nehezebb harcolnia a megfázás ellen. Próbáljunk sokat pihenni, és számunkra kellemes tevékenységeket végezni – olvassunk, nézzünk filmeket, meditáljunk. Ahogy csillapodik a stressz, több ideje jut a szervezetnek a gyógyulásra.

Orrcseppek túlzott használata

Az orrcseppek, orrsprayk valóban segítenek, hogy jobban érezzük magunkat, jobban tudjunk aludni, ami csökkentheti a megfázás időtartamát. De az orrcseppek 1-2 napnál hosszabb ideig történő használatának akár ellenkező hatása is lehet.

A folyadékigény figyelmen kívül hagyása

A hidratálás betegség idején még fontosabbá válik. A megfelelő folyadék kiválasztásánál az alapszabály, hogy valami hígat és átlátszót igyunk. A víz, tea, erőleves egyaránt csodát tehet, és tudományosan is bizonyított, hogy csökkentik a fertőzés súlyosságát. Felhígítják a test által termelt váladékokat, ezek így könnyebben kitisztulnak a szervezetből. Melegen fogyasztva a gőz és hő gyógyító hatására is számíthatunk. Ezzel szemben a nem átlátszó folyadékok, pl. tejalapú italok, még jobban besűrítik a váladékokat. Megfázás esetén kerüljük ezek fogyasztását.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Megfázás vagy influenza?