Azok a fránya ízületek…

A leggyakoribb ízületi (kopásos, illetve gyulladásos) betegségek, amelyek elsősorban az idősebb nemzedék képviselőit kínozzák, az artrózis és az artritisz. Ahhoz, hogy képesek legyünk kiválasztani az említett betegségekre jótékonyan ható, megfelelő természetes készítményeket, meg kell értenünk e betegségek kialakulásának okát és mechanizmusát.

Ez a téma télen még aktuálisabb, mert ilyenkor mindenfajta ízületi probléma fokozottan jelentkezik.

Artrózis (porckopás) esetén Inkább a szervezet egyfajta állapotáról van szó, mintsem betegségről. Ez az állapot elsősorban az életmóddal és a mozgásszervek használatának módjával függ össze.

Úgy tűnhet, hogy azoknak, akik sokat mozognak, hamarabb kopnak el az ízületei. Tapasztalatok szerint azonban ez nem így van. Sokféle tényezőn múlik, kialakul-e az artrózis, és ha igen, mikor. Nézzük ezeket közelebbről.

Mozgás és étkezés gyermekkorban

Az egyik legfontosabb időszak az ember életében az artrózisra való hajlam kialakulását illetően a gyermekkor. Kimondhatatlanul fontos, hogy a gyerekek sokat mozogjanak és változatosan étkezzenek. Napjainkban sajnos mindkettővel komoly problémák vannak.

A mozgás szinte mindenre gyógyszerFőleg a mozgás az, amit manapság háttérbe szorít a számítógép előrenyomulása. Csakhogy testünk több ezer éven át fejlődött, és ez idő alatt szüntelenül vadásztunk, futottunk, menekültünk a különböző veszélyek elől, illetve harcoltunk, míg a számítógépek, a televízió – és a velük kéz a kézben járó passzivitás – csak néhány évtizede van jelen életünkben. Testünk nem képes ilyen gyorsan, hibátlanul alkalmazkodni ehhez a helyzethez.

Rendkívül érdekes, hogy azoknál a nemzeteknél, ahol a távolságokat nem autóval, hanem futással győzik le, az artrózis nem fenyeget, míg nekünk óriási problémákat okoz. Röviden szólva tehát: a gyermekkorban kifejtett, spontán mozgás edzi a mozgásszerveket, beleértve az ízületeket is, mert általánosan érvényes a megállapítás: amit terhelsz, az fejlődik, amit nem használsz, az elkorcsosodik.

Felnőttkorban az az ember, aki tud mozogni, bátran terhelhető. Például azok, akik edzőterembe járnak, nemcsak az izmaikat erősítik, hanem a szalagjaik és a csontjaik is erősödnek, sőt bizonyított tény, hogy a porcszöveteik is javulnak, amit korábban senki nem feltételezett.

Mitől alakul ki?

Tulajdonképpen mi történik az aktív gyermekkorban, és miért annyira fontos ez? Ahogy a gyermek mozgásszerv-rendszere fejlődik, úgy reagál működtetőjének igényeire. A gyermek, miután járni kezd, különböző mászókákon edzi ízületeinek megfelelő felépítését, erősíti izmait, javítja testtartását, lépéseinek biztonságát és főleg: egyre jobban „centírozza” ízületeit. (Az artrózis kapcsán számunkra ez a legfontosabb.) Ezáltal az ízületek csontjai a megfelelő helyzetbe kerülnek, amelyben a porcszövet terhelése egyenletes, és minimális mértékben kopik.

Árulkodó felvételAmint a fizikai aktivitás nagymértékben csökken, tehát az „edzés” elmarad, a mozgásszervek egy idő után hibát hibára kezdenek halmozni. Apró, ám annál jelentősebb hibákat követnek el. A csontok az ízületben a tengelyen kívülre tolódnak, ami óriási terhet ró a porcszövetekre, és megindul a porcok nagymértékű kopása. Ennek következtében pedig néhány éven belül megjelenik az artrózis.

A következő ok az egyoldalú terhelés – például a munkavégzéshez szükséges bonyolult testhelyzet vagy az ízületek normálistól eltérő alakja miatt (legyen az akár veleszületett, akár baleset következménye).

Talán még Önök is emlékeznek rá, amikor idénymunkában szedtük a krumplit azokkal az idős asszonyokkal együtt, akik a tsz-ben dolgoztak. Mi, diákok, erőnk teljében lévő fiatalok, 3 órányi munka után teljesen „készen voltunk”, és a nap végén szinte haldokoltunk. A nagymamák viszont, akik egész nap fel sem egyenesedtek, délután vidáman mosolyogtak, és semmi bajuk sem volt! Így csak azok tudnak dolgozni, akiknek megfelelően kialakult mozgásszerv-rendszerük van, és tudják, hogyan törődjenek vele. Éppen ez a mozgáskultúra, amit évezredeken át őriztünk, tűnik el mindinkább az utóbbi időben. És ez nagy kár.

Segít a RENOL, az ARTRIN, a SKELETIN

Egy szó, mint száz: az artrózis korral jár, de hogy milyen korral, azt mi magunk szabhatjuk meg. És mit tegyünk, ha ez az állapot már kialakult? Azt szokták mondani, hogy az artrózis a kialakulása pillanatában fáj, vagy akkor, ha reagál valamire. Ha stabilizáljuk, már rendszerint kevésbé fájdalmas. A röntgenlelet szerint 4 fokozata van, a legenyhébbtől a legsúlyosabb, IV. fokozatig, amikor a csontok már összenőnek az ízületben. A gyógyfürdős kezelést paradox módon legkorábban a III. fokozatnál írhatják elő az orvososok, azaz hosszú távú hatása a kezelésnek már egész biztosan nem lehet, míg az I. fokozat esetében még hatékony lehetne a terápia.

Minden kinövés, amelyre artrózis esetén a röntgenfelvételek fényt derítenek, a gyógyulás jele – hiszen a szervezet gyakran ily módon igyekszik megerősíteni az adott területet. Ezek tehát nem kinövések, hanem olyan gyulladások, amelyek vagy a terület túlterhelése vagy a gyógyulás következtében alakultak ki, és rendkívül fájdalmasak.

A szervezet tudja ugyanis, hogy mire van szüksége, és bizonyos esetekben ez nem más, mint a nyugalom. Akut stádiumban tehát, amikor a legerősebb a fájdalom, érdemes néhány napig élvezni otthonunk nyugalmát, ízületeinket ARTRIN-nal kenegetni és szedni a RENOL-t, valamint ha az érintett terület bepirosodik, akkor a DRAGS IMUN-t is. A népi gyógyászatból tudjuk, hogy ilyen esetekben jótékony hatása lehet a lágy túróból készített éjszakai pakolásnak.

Ha a helyzet már stabilizálódott, azaz a röntgenfelvételek az artrózist kimutatják, ám a betegség csak időszakosan okoz panaszokat, alkalmazhatjuk a RENOL-t, kisebb adagokban (pl. 2-0-2 csepp), valamint a BALNEOL-os fürdőt hetente legalább 2x, illetve a BIOTERMAL-os fürdőt hetente 1x. Ezeket a fürdőket helyettesítheti bármilyen tőzegfürdő vagy a Holt-tengernél kért kezelések. De arra nagyon figyeljünk, hogy a fürdő után legyen idő a pihenésre, nehogy megfázzunk. Ízületeink táplálásáról sem szabad megfeledkezni, azaz több kollagénre lesz szükségünk. A SKELETIN több mint kiváló ilyenkor.

Az artrózis kezelésekor a test hőmérséklete is igen fontos tényező, ezért figyelnünk kell arra, hogy ne fázzunk át. A rehabilitáció és a megfelelő testmozgás ugyancsak felettébb fontos, persze csak akkor, ha egyáltalán képesek vagyunk mozogni. Sokat segíthetnek az olyan fizikai kezelések, mint pl. a mágnesterápia, az elektrokezelés vagy a lézer.

Amikor begyullad az ízület…

Az ízületi gyulladás (artritisz) kialakulhat fertőző betegség után (pl. szalmonella-fertőzés), illetve közvetlen fertőzéssel (borreliosis), esetleg autoimmun folyamat következtében (pl. reumatoid artritisz). Fontos tisztában lenni azzal, hogy a borreliosis második stádiuma inkább autoimmun folyamat, mintsem fertőzés, bár előfordulhat, hogy időnként még találunk borreliát a szervezetben. Ezek a baktériumok ugyanis szeretnek elrejtőzni a sejtekben, és csak néha vándorolnak át a vérbe, ahol aztán az antibiotikumokkal el tudjuk pusztítani őket.

Vízben könnyebb a mozgásAz ízületi gyulladás témaköre kapcsán ezúttal leginkább a reumával fogunk foglalkozni. Az emberek sokszor ebbe a kategóriába sorolják az artrózist is, ám a két betegség kialakulásának oka alapjaiban eltér egymástól. A reumánál ugyanis gyulladásról van szó, amely sok esetben nemcsak az ízületeket, hanem más szöveteket is érint, és a gyulladásra utaló jelek a különböző szövetegyütteseknél azonosak is lehetnek. Tehát pl. a pikkelysömör (psoriasis) ismert bőrkiütésként is megnyilvánulhat, ám előfordulhat az is, hogy minimális bőrtünet mellett az artritisz a legfőbb jellemzője.

A reumatoid artritisz nem csak az ízületeket támadja meg – problémát okozhat a szem, a húgyhólyag, a bélrendszer stb. működésében is. A Bechterew-kór az ízületek körüli szalagokat károsítja, legtöbbször az Achilles-ín esik először áldozatául; az ochronosis pedig a porcszövetek reumatikus megbetegedése. Láthatják, mennyire különbözőek ezek a betegségek, ezért most az ízületi gyulladással inkább oly módon foglalkozunk, hogy mélyebben nem taglaljuk az egyes betegségeket.

Milyen szereket alkalmazzunk?

A gyulladt ízület bedagadhat, bevörösödhet. Ilyenkor a DRAGS IMUN segít megszüntetni a lángoló érzést, a RENOL pedig eljuttatja a hatást az ízületekbe. Ám néha jelentkezhet az ún. hideg hatás, vagyis az ízület nem forrósodik, deformálódott, duzzadt (akár folyás is előfordulhat), és fáj. Ebben az esetben hosszú távú alkalmazás mellett rendkívül jól hat az IMUNOSAN.

A reuma külön fejezetet jelent, hiszen ilyenkor ízületi destrukció és deformálódás következik be. E probléma esetén a CYTOSAN használatát részesítem előnyben, mert a kínai orvoslás szerint a reumatoid artritisz a szervezetben felgyülemlett nyák és egyéb kiegyensúlyozatlanságok következtében alakul ki, és ezekre a CYTOSAN felettébb jól hat. Már egy hónapnyi használat után láthatóan csökken a duzzanat, csillapodik a fájdalom, és pár CYTOSAN-os kúra után a reumások rendszerint csökkenthetik a gyógyszeradagjukat. Sőt, általában is elmondható, hogy a CYTOSAN remekül működik a legkülönbözőbb destrukciókkal és izzadással járó gyulladásoknál. Összeszedi, ami nem való a szervezetbe, és támogatja az anyagcserét.

Ne feledjük, hogy autoimmun gyulladás esetén valami nagy gond van a szervezet működésével. Az ember ilyenkor kimerült, és a teljesítőképessége attól függ, hogy a gyulladás éppen nyugalmi állapotban van-e vagy sem. Ezért olyan nehéz feladat az érintettek számára a munkába járás, mert az bizony stabil teljesítőképességet kíván. Viszont a CYTOSAN ezeket az állapotokat kiválóan képes stabilizálni.

Ha fáj a kéz...Ha a betegség az inakat vagy a szemet támadta meg, járjunk el a Pentagram® regeneráció módszere szerint, és szedjünk REGALEN-t, valamint a sérült területeket kenegessük PROTEKTIN-nel.

A rehabilitáció során ne arra összpontosítsunk, miként néz ki az ízület, hanem arra, hogyan működik. Kezdődő artritisznél az ENERGY készítmények használatával jelentős mértékben késleltethetjük a deformitást. Javaslom még a SKELETIN használatát.

A gyógykezelés támogatása

Artritisz esetében, legyen bármi a kialakulás oka, hosszú gyógykezelésre kell számítani, ezért nagyon fontos, hogy kitartsunk, és ne várjunk azonnali hatást a készítményektől. A folyamat felgyorsítása nem kívánatos, mert ennél a betegségnél valóban igencsak számít, hogy a gyógymód alapos és folyamatos legyen. A gyógykezelést a szervezet méregtelenítése mellett támogathatjuk az izomszövetek erősítésével. Ebben lesz segítségünkre a KING KONG, amely megsokszorozza a fizikai erőnlétet, ami a reumás betegségeknél rendkívül fontos. A terápián belül az idő dönti el, mikor kell megkezdeni a szedését, ezért javaslom, hogy minden esetben konzultáljon tanácsadójával.

Fontos, hogy egyéb dolgoknak is megfelelő figyelmet szenteljünk. Az autoimmun folyamatoknál általánosan jellemző, hogy a saját erőnket önmagunk ellen fordítjuk, nem pedig a saját hasznunkra, ezért betegszünk meg. Ha ilyenkor sikerül megtalálnunk a tényleges okot, hogy miért is indult be ez a folyamat, akkor jelentősen megkönnyebbülhetünk, sőt bizonyos esetekben meg is gyógyulhatunk. Kerülnünk kell továbbá a túlterhelést. Terheljük magunkat bizonyos fokig, de ne túlzottan. Végül megemlítem, hogy ilyen állapotokban kiváló hatásuk van a fürdőknek – főleg a BALNEOL-osnak –, továbbá áldásos lehet az ARTRIN használata a fájó területeken, valamint a talpnak a vesékhez tartozó reflexzónáin.

Az ENERGY holisztikus készítményeinek előnye, hogy nemcsak energetikai és gyakran fizikai szinten segítenek megoldani a problémákat, hanem esélyt adnak arra is, hogy megtaláljuk a betegség lelki okát.

Kívánom Önöknek, hogy ízületeik maradjanak rugalmasak és hajlékonyak!

Dr. Alexandra Vosátková

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)