A 3D-s nyomtatóval készült fogkefével hat másodperc a fogmosás

A fogkefe, amely tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy tüskés fogvédő, mindenki számára egyedi szájüregminta alapján készül, mértékre. Azzal, hogy a felhasználók rágcsálják a fogkefét és összedörzsölik a fogaikat, egyszerre tisztítják meg az egész szájukat. Ráadásul a fogkefe még egy nyelvtisztító részt is magában foglal. A technológiát a Blizzident nevű spanyol cég fejlesztette ki.

A 3D-s nyomtatóval készült fogkefével hat másodperc a fogmosásA fejlesztő cég azt állítja, hogy a különleges fogkefével mindössze hat másodpercig tart a fogmosás – ami hagyományos eszközökkel legalább három percet vesz igénybe. A fogkeféből kiálló sűrű sörtecsoportok mindegyik fog felszínével 45 fokos szöget zárnak be, ami a kutatások szerint ideális elhelyezkedés a fogmosás szempontjából. A fogorvosokból és mérnökökből álló Blizzident azt állítja, találmánya azoknak a legjobb, akik sajnálják az időt a fogmosásra. Kiszámították, hogy a 3 dimenziós nyomtatóval készített különleges fogkefével évente körülbelül 50 órát lehet megtakarítani. Igaz, a fogkefe átszámítva közel 90 ezer forintba kerül, de a cég szerint akár egy évig is használható.

A modern képalkotó eljárásokkal készült szájüregmodellek alapján készült, 3 dimenziós nyomtatóval elkészített fogkefét úgy kell használni, hogy ráharapunk, és tíz-tizenötször megrágcsáljuk, illetve jobbra-balra és előre-hátra mozgatjuk rajta a fogsorunkat. Ezzel enyhe vibráló és körkörös mozdulatokat teszünk, amikor pedig összezárjuk a fogsorunkat, a hátsó őrlőfogak felületét is megtisztítjuk. Amikor kinyitjuk a szánkat, a fogkefe sörtéi kisöprik a fogaink közül az ételmaradékot és szennyeződést.

A fejlesztők szerint azért ilyen gyors a fogmosás, mert egyszerre moshatjuk az összes fogunkat, ráadásul a kialakításának köszönhetően a fogkefe még a nehezen elérhető helyeken és a fogközökben is alapos munkát végez.

A vállalatnak azonban még olyan klinikai kísérleteket is el kell végeznie, melyek során összehasonlítják az új fejlesztésű fogkefe hatékonyságát más fogkefékkel.