Egyszerű tippek a szájszag csökkentésére

A rossz lehelet, a kellemetlen szájszag (orvosi nyelven: halitosis) sok ember életét megkeseríti – akár úgy, hogy kellemetlen szagú a lehelete, akár úgy, hogy „menekül” beszélgetőtársa közeléből, mert nem tudja elviselni annak szájszagát. Többféle egészségi oka lehet a kellemetlen szájszagnak, és számos módja létezik annak, hogy enyhítsük vagy megszüntessük. Cikkünkben ezeket a lehetőségeket foglaltuk össze, abban bízva, hogy néhány igazán új tippet is megoszthatunk látogatóinkkal.

Természetesen érdemes különbséget tenni a halitosis egészségi okai, illetve a között, hogy ha valakinek fokhagyma vagy vöröshagyma fogyasztásától lesz jellegzetes szagú a lehelete. A gyógyhatásukról is ismert hagymaféléknél ugyanis az a helyzet, hogy az emésztés következtében a keringésbe jutva elérik a tüdőt és a bőrt, ezért érezhető szaguk a leheletben, sőt a bőrön is. Általában azonban az étkezés okozta jellegzetes szájszag egy idő után magától eltűnik.

Más a helyzet akkor, ha rosszak a fogak, hiányzik a megfelelő szájhigiénia, ritka vagy nincs fogmosás, esetleg az illetőnek fogínybetegsége van. Végül az sem ritka, hogy emésztőrendszeri rendellenesség húzódik meg a háttérben. Ilyenkor többnyire arról van szó, hogy a gyomorszájnál található „szelep” nem jól zár, ezért a gyomor szaga is érezhető a leheletben. Ez utóbbi esetben a gyomorsav is visszakerülhet a nyelőcsőbe, marva annak nyálkahártyáját, amit az érintett a szegycsont mögötti nyelőcsőfájdalomként érzékel (reflux), és könnyen összetévesztheti a szív koszorúereinek görcse okozta fájdalommal, az anginával (angina pectoris).

Ritkán fordul elő, de oka lehet még a rossz szájszagnak a száraz száj jelensége (xerostomia). Ha száraz a száj, akkor kevesebb nyál termelődik, ezért csökken a száj természetes képessége az öntisztulásra. A nyál ugyanis a száj természetes tisztítószere, baktériumölő hatású összetevőkkel. Hogy mitől lehet száraz a száj? Ennek is többféle ok állhat a hátterében, így az alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek szedése, a nyálmirigyek csökkent működése, valamint az orr helyett szájon át való légzés.

Tizenhárom hasznos javaslat

Alább közreadunk néhány tippet a rossz szájszag mérséklésére és megszüntetésére.

 • Mosson alaposan fogat és öblítse ki jól a száját minden egyes étkezés után.
 • Amikor fogat mos, tisztítsa meg a nyelvét is, például egy mokkáskanállal lehúzhatja róla a lepedéket. Így is rengeteg baktériumot távolít el a szájából.
 • Keresse fel rendszeresen a fogorvosát, hogy időben rendbe hozhassa a fogait, észrevegye a meglazult vagy letöredezett töméseket, az esetleges fogínybetegséget.
 • A nyálképződés fokozására használhat cukormentes rágógumit.
 • Ha száraz a szája, igyon sok vizet. Tartogassa legalább 20 másodpercig a szájában, szinte öblögessen vele, mielőtt lenyeli.
 • Kerülje az alkoholtartalmú leheletfrissítőket és szájvizeket. Ezek nemhogy segítenének, inkább rontanak a helyzeten. Egy időre elfedik ugyan a kellemetlen szájszagot, viszont szárítják a szájat, tehát kedvezőbb feltételeket teremtenek a baktériumok szaporodása számára.
 • A plakkok képződését csökkentheti vagy megakadályozhatja, ha rendszeresen nyers zöldségeket, például zellert és sárgarépát rágcsál.
 • Kerülje az alkoholt és a kávét, mert ezek szárítják a szájat.
 • Hagyjon fel a dohányzással. A dohányfüstben található kátrány és nikotin lerakódik a fogakon és a nyelven, egyéb káros hatásai mellett szárítja a szájat és csökkenti a nyálképződést.
 • Természetes szájtisztító és leheletfrissítő anyag a klorofill, amely nagyobb mennyiségben megtalálható a zöld levelű zöldségekben, például a petrezselyemben.
 • Néhány cseppnyi borsmenta vagy teafa olajat tehet a fogkeféjére. Ha így mos szájat, lehelete is frissebb lesz, emellett érvényesül az illóolajok antibakteriális hatása.
 • Ősi népi gyógymód a sütőpor alkalmazása: jól használható a száj egészségének védelmében és a rossz szájszag ellen.
 • Szájöblítésre alkalmazhat hidrogénperoxidot is, 3-5%-os vizes hígításban; jó baktériumölő hatású.